"Кино за пътешественици" вълнува с "Култ" днес

Филмовият фестивал в Асеновград продължава с прожекцията на "Култ" (2016). Лентата е впечатляваща - над 40 филмови дейци от цял свят (САЩ-Ботсвана-Египет-Етиопия-Канада-Китай-Франция-Хаити-Индия-Израел-Япония-Кения-Ливан-Мадагаскар-Мианмар-Непал-Холандия-Пакистан-Перу-Филипини-Полша-Русия-Саудитска Арабия-Сиера Леоне-Испания-Украйна) разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата. Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват - отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

„Кино за пътешественици” ще продължи до 22 ноември. Прожекциите са в зрителната зала на Стария съвет (ул. „Цар Иван Асен II” 38) от 18:30 ч. Цената на билета е 4 лв.

Следващата прожекция ще е на 1 ноември. За тогава организаторите са предвидили лентата “С Тук-тук из Етиопия“ (Италия-Етиопия, 2016).

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини