За първи път наблюдаваха материя толкова близо до черна дупка и толкова бърза (видео)

Интелигентният инструмент GRAVITY на Европейската Южна обсерватория (ESO) предостави още едно потвърждение за съществуването на свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път.

Новите наблюдения откриха натрупвания на газ, които с огромна скорост - около 30% от светлината - бясно се въртят в кръгова орбита в непосредствена близост до хоризонта на събитията.

Това е първият случай, когато вещество е наблюдавано толкова близо до "мястото, от което няма връщане" и най-подробните наблюдения на материя, която се движи на такова малко разстояние от черна дупка, съобщава сайтът на ESO.

Използвайки инструмента GRAVITY на Very Large telescope (VLT) в режим на интерферометър, учените от консорциум от европейски институции, включително ESO, наблюдаваха избухването на инфрачервена радиация от акреционния диск около масивния обект Стрелец А* (Sagittarius A* или Sgr A *) в центъра на Млечния път.

Тези наблюдения станаха дългоочакваното потвърждение на факта, че обектът в центъра на нашата галактика е наистина, както отдавна се предполагаше, свръхмасивна черна дупка. Избликът е породен от вещество на орбита, много близка до хоризонта на събитията на черната дупка и това е най-подробното наблюдение на вещество талкова близо до черна дупка.

По-голямата част от акреционния диск (газовият пояс около Стрелец А *, въртящ се със скорост, съпоставима с тази на светлината) остава в орбитата си около черната дупка. Но всичко, което е твърде близо до черна дупка, е обречено - това вещество ще бъде засмукано зад хоризонта на събитията. Най-малкото разстояние от черна дупка, при което веществото все още не може да бъде вкарано в него от мощната му гравитация, се нарича най-вътрешна стабилна кръгова орбита и именно тук се случи наблюдаваното избухване.

"Това е изумително - да видите на живо как материята се върти около свръхмасивна черна дупка със скорост 30% тази на светлината", заяви Оливър Пфул (Oliver Pfuhl), учен от Институт за извънземна физика към обществото "Макс Планк". "Фантастичната чувствителност на инструмента GRAVITY ни позволи да наблюдаваме процеса на акреция в реално време с безпрецедентни подробности".

Тези измервания станаха възможни благодарение на международно сътрудничество и най-съвременните технологии. Инструментът GRAVITY, който помогна за извършването на това проучване, събира светлинните потоци едновременно от всичките четири телескопа на комплекса на ESO VLT. Резултатът е виртуален супертелескоп с диаметър 130 метра. Именно затова астрономите успяха да проследят най-близката околност на Стрелец А*.

Радиацията, излъчвана от високоенергийни електрони в непосредствена близост до черната дупка, се наблюдава под формата на три изключително ярки вълни, чиито параметри отговарят точно на теоретичните прогнози за горещите петна в близост до черна дупка с маса от четири милиона слънчеви маси. Очевидно тези излъчвания са причинени от магнитните взаимодействия в много горещ газ, обикалящ около Стрелец А* на много близко разстояние.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини