Откриха защо раните зарастват по-бързо през деня

Често мислим, че пълноценният сън през нощта има възстановителна функция – време, което презарежда и поправя телата ни. Това може би е вярно, но не и по начина, който сме си представяли.

Най-новите изследвания сочат, че що се отнася до зарастването на рани, телата ни всъщност се възстановяват значително по-бързо, ако нараняването е получено през деня, отколкото през нощта, заради начина, по който циркадните ритми контролират работата на клетките.

Смяташе се, че циркадните ритми се контролират единствено от хипоталамуса в мозъка, но сега учените смятат, че биологичният часовник се простира из всички клетки на тялото.

Въпросът как точно функционира е сложен, и все още е обект на изследвания, но не може да се отрече, че тези механизми имат мощни последици, като възстановяване на увредена тъкан с различна скорост, в зависимост от това в коя част на деня сте се наранили.

За да проучат въпроса, изследователи от Кеймбриджкия университет наблюдавали как кожни клетки, известни като фибробласти, реагират по различен начин, в зависимост от това коя част на деня е.

Когато се нараним, фибробластите мигрират до засегнатите участъци и произвеждат колаген, който помага за възстановяването на тъканта.

Те, обаче, зависят от протеина актин, за да свършат правилно работата си. Ако липсва достатъчно актин, мобилността на фибробластите е нарушена.

Това, което определя стойностите на актина, са циркадните ритми. Подобно на нас хората, кожните клетки са роби на смяната на деня и нощта.

Учените наблюдавали култури от фибробласти в лабораторни условия. Когато културите били наранявани в различни части на денонощието, раните получени през нощта, заздравявали значително по-бавно, заради различията в скоростта на реакция на фибробластите.

Експерименти с живи мишки потвърдили, горните открития.

Според изследователите се наблюдава двукратна разлика в скоростта на зарастване на раните през деня и нощта. Те посочват още, че подобна реакция може да се манипулира, като клетките бъдат накарани да мислят, че е различина част от денят, чрез включване на осветлението през нощта, например, в случая с мишките или чрез употреба на лекарства, променящи биологичния часовник, в случая с клетките в лабораторията.

Подобни техники могат да окажат значителен ефект при различни видове лечение, като лекарите ще насрочват операциите за време, в което пациентите реагират най-добре.

Изгаряния получени през нощта се нуждаят от средно 60% повече време да заздравеят в сравнение със същите наранявания, получени през деня: 28 дни в случая с нощните изгарания, в сравнение с едва 17 дни при изгаряния получени между 8 сутринта и 8 вечерта.

Разликата е значителна, и потенцилано би могла да доведе до нов вид медицински лечения, базирани на науката на циркадните ритми.

Откритията ще доведат не само до идентифицирането на нови лекарства, но и до подобряване ефективността на съществуващите терапии в случай, че бъдат прилагани в определени части на деня.

Защо раните зарастват по-бавно през нощта, все още никой не знае, макар да се появиха предположения, че се касае за еволюционна адаптация: оздравяваме по-бързо през деня, защото тогава вероятността да се нараним е по-голяма.

Предстои да бъдат проведени още изследвания по темата, но това е поредното доказателство за значението на циркадните ритми върху цялостното ни здраве, моделите ни спане, апетита, състоянието на ума и поведението ни.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини