Туск предупреди за риск Полша да напусне ЕС

Полша се доближава до излизане от Европейския съюз (Polexit) заради конфликта с Брюксел. Тава мнение на президента на Европейския съвета, полският политик Доналд Туск, цитира британският Express.

Съществуа "много сериозна заплаха" Polexit да стане "случайно", отбелязва той. По думите му лидерът на управляващата партия Ярослав Качински балансира на ръба и най-малката негова грешка може да  провокира излизането на страната от ЕС .

В края на миналакта година ЕК задейства процедура, която може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в съвета на ЕС. През август еврокомисията даде на Полша месец, за да приведе съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС. Възможното излизане на страната от  Евросоюза е предмет на постоянен дебат в Полша на фона на критиките на провеждащите се в страната реформи.

Друг повод за недоволство в ЕК е отказът на Полша да приема мигранти и политиката на Туск, бивш премиер и съосновател на най-голямата в момента опозиционна партия "Гражданска платформа".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини