Никола Чанев и Сабихан Мехмед направиха първа копка на възстановяването на дига на Крумовица

Изображение 1 от 6

    Областният управител Никола Чанев и кметът на община Крумовград Себихан Мехмед направиха първа копка на възстановяването на дига на р.Крумовица на входа на родопския град. След години усилия да се спре ерозията на брега от речните води, сега има средства това да се случи. Реката изяде 70 дка ниви и отнесе едното платно от пътя свързващ Крумовград с областния център Кърджали. Това наложи спешни действия, за да се запази шосето. Средствата са осигурени по програма Интеррег –Гърция България. Партньори по проекта са четири региона от Гърция и четири погранични области от нашата страна, включително Кърджали. Нашата област е първата започнала осъществяването на строителни дейности, след като е имала проектна готовност, благодарение на администрациите на област Кърджали и община Крумовград. Освен подпорна стена на брега на Крумовица, ще се прави дига и при с.Тютюнче,на река Джебелска. Общо по проекта са предвидени 11,5 млн.евро, като областна администрация в Кърджали е бенифициент на 1,1 млн.евро. За дигата на р.Крумовица са предвидени 1,5 млн.лева.

    При първата копка, състояла се днес областният управител Никола Чанев подчерта, че страната ни залага на укрепването на речните корита, докато гръцките ни партньори- на оповестителни системи за евентуални наводнения. Основната ни цел е да укрепим брега на р.Крумовица и да решим проблемите окончателно,подчерта губернаторът.

    Кметът на Крумовград Себихан Мехмед посочи, че сме пред приключване на сагата с отнасянето на брега на Крумовица. Тя благодари на държавното ръководство и на областния управител за ангажирането им с проблема на крумовградчани. На добро да е ,пожела Себихан Мехмед.

      До 60 дни възстановяването на дигата трябва да завърши. Част от земеделските имоти на местните хора , отнесени от водите ще бъдат възстановени.Това посочи собственикът на фирма „Саварона” Бехчет Касим ,който е изпълнител на обекта.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини