От началото на отоплителния сезон започна запрашаване на въздуха в Първомай

С настъпването на отоплителния сезон, станцията за отчитане на  съдържанието на фини прахови частици във въздуха в Първомай започна да регистрира завишеното им съдържание.

През последната седмица през 5 от дните са отчетени завишени стойности. Завишаването не е драстично и е кратковремено. РМ10 са достигали до 150 µm/м3 , а РМ2.5 - 80 µm/м3.

 Днес, в 6 часа сутринта РМ10 и РМ2,5 бяха над допустимите норми, но падналия краткотраен дъжд изчисти въздуха.

Най-голямо замърсяване станцията отчита около 7 сутринта и вечер между 19 и 20 часа, когато се палят печки на твърдо гориво.

Нормата за РМ10 е до 50 µm/м3 , като е допустимо 35 пъти годишно да бъде превишавана. За година тази норма е 40 мкг/м3.

За PM2.5 има само годишна норма - 30 мкг/м3.

Станциите отчитат моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейксите изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.

Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция.

През лятото запрашеността  на въздухът в Първомай винаги е била в допустимите граници.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    5 -3
    10:01, 15 ное 2018
    А станцията отчита ли всеки ден отровния и миризлив въздух от Алкао.
  • 2
    Лу
    Лудото Коле
    4 -3
    10:50, 15 ное 2018
    брех, ти да видиш!!!!! Фините прахови частици веднага ги измериха, ма не могат да измерят фекалиите от Алкао, както и другите миризливи замърсители - тея на олио направиме също. Брех, много се били пъргави и загрижени бе!! Брех колко сте сетени!
    Кого си мислите, че залъгвате бе?! Ще ми прилагат стари маймунджелъци да отклоняват общественото внимание...ейй мамито ви жалкарско
Последни новини