Родители и отговорни лица ще обсъждат безопасна ли е водата в Първомай

На 20 ноември, от 15 часа, в пленарна зала на Общинска администрация-Първомай ще се проведе среща на областния зам.-управител Петър Петров, д-р Манчева- директор на РЗИ – Пловдив и началника на отдел „Радиационен контрол“ с родители на деца от детските гради и училищата в града. Срещата е посветена на темата за качеството на питейната вода. Тя е резултат от писмо, подписано от родители от града и изпратено до Министерствата на здравеопазването и образованието и Националния център по обществено здраве и анализи.

В него се казва:

Във връзка с публикуван документ „ Резултати от извършени анализи по радиологични показатели на питиейна вода през периода 01.04.2018 г. – 06.06.2018 г.“ на сайта на РЗИ Пловдив се вижда, че в населени места – гр. Първомай, с. Брягово, общ. Първомай и с. Драгойново, общ. Първомай, обща алфа активност е над контролното ниво и общата индикативната доза не може да се оцени. В поясненията под таблицата с резултати е упоменато, при констатирани резултати на обща алфа и обща бета активност над контролното ниво, следва да се извършат допълнителни анализи на спецефични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда определен в Наредба №9 за качеството на водата за питиейно - битови нужди.“

Основният въпрос, поставен от подписалите писмото е безопасна ли е водата за питиейно-битови нужди в гр. Първомай за децата и населението?

С поставеният отново на дневен ред проблем, родителите очакват съдействие и писмено становище относно безопасността на водата, консумирана в детските градини и училищата в гр. Първомай.

На срещата могат да присъстват всички, граждани, интересуващи се темата.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Лу
    Лудото Коле
    11 -1
    14:13, 15 ное 2018
    Тук , за това с водата , вече общинската управа вина няма. Може би имат вина за това, че са си трайкали, но дори и да бият камбаната - какво от това!? Благодарение на УРАНОДОБИВА, цялата екосистема е заразена. От това няма мърдане, няма бягане. От подпочвените води и оттам във всичко влиза. Тука трябва да благодарим на другарите комунисти, дето услужливо предоставиха на СССР цялата територия на малка България за добив на тази смъртоносна руда. и така. Пийте си водата спокойно, пълнете тубите от чушмите в околията, без да се притеснявате.
  • 2
    Ри
    РИТОРИЧЕН ВЪПРОС
    5 -1
    23:24, 15 ное 2018
    Що за въпрос?! Естествено, че при системно установена превишаваща неколкократно нормите доза на алфа активността, водата НЕ Е БЕЗОПАСНА!
Последни новини