КЕВР иска за съкращаване на срока за присъединяване към ел.мрежата

Изображение 1 от 4

    Да бъдат съкратени сроковете за присъединяване към електрическата мрежа. За това призова инж.Евгения Харитонова, което е член на ръководството на Комисията по енергийно и водно регулиране.  Тя направи това в контекста на работната среща, която организира в Хасково местната структура на Научно-техническия съюз на енергетиците в България, съвместно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране -РК Хасково. По време на разговорите бяха дискутирани болни за енергетиката теми.

    Инженер Харитонова цитира международни данни, според които България е в сто и петдесетицата в класацията за това как и кога в различните страни се осъществяват присъединяванията на потребители и производители към съответните електрически мрежи.

    В същото време пред българското законодателство стои задачата за синхронизирането с три Регламента, които касаят мрежовите кодекси за присъединяване. Единият от тях е за присъединяване на потребители, другият -на производителите и третият- на постоянни токови мрежи. Тези Регламенти трябва да бъдат транспортирани в българското законодателство и Наредба 6, която регламентиран именно присъединяването на производители и клиенти на ел.енергия към преносната или разпределителната мрежи. Инж. Харитонова отбеляза, че ако за страната ни постоянно -токовите мрежи не са актуални, то другите два Регламента трябва да бъдат отразени в родното законодателство до 14-ти април 2019 година.

    Тя призова общините и обществените организации за обратна връзка към КЕВР как енергийните дружества изпълняват лицензионната си дейност и призова всички да информират Комисията какви са затрудненията и проблемите, които срещат.

    Инженер Харитонова отново беше категорична, че срокът от 286 дни, определени за присъединяване към ел. мрежата, особено когато обектите не са на труднодостъпно място, а в урбанизирани територии, е твърде дълъг. Огромното чакане от близо година буквално убива малкия и среден бизнес, подчерта тя и даде пример с много жалби, които постъпват в Комисията по този повод, като най-фрапиращите от тях касаят чакане по пет години за присъединяване.

    Затова и от КЕВР е инициирана проверка на всички текущи договори за присъединяване. Като резонно настояване за свалянето на сроковете за присъединяване посочиха и присъстващите инженери- проектанти.

    По време на срещата „Електроенергийният системен оператор -Мрежови електропреносен район -Хасково“ представи проектите, по които се работи в момента. Те са от общоевропейски интерес и с национално значение, посочи шефът на ЕСО инж. Тошо Тодоров.

    Темата с предизвикателствата за попълване  на нови кадри в бранша постави  деканът на Електротехническия факултет на Технически университет проф.д-р.инж. Валентин Колев /очаквайте интервю с него по темата/.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини