Протестът срещу горивата в Смолян се разцепи, готвят гражднаско неподчинение

Протестът срещу цените на горивата в Смолян се разцепи. Това стана ясно след като една част от хората решиха да се съобразят със забраната на кмета на Смолян Николай Мелемов за автошествие през града, а друга част се готвят да организират протестен поход с коли.

Кметът забрани протест-автошествие по републиканския път, защото той е държавен и за него отговаря Областно пътно управление в Смолян, което забрани провеждането му. По тази причина Мелемов разреши протеста, но определи за него място- на Амфитеатъра пред сградата на Общината в Смолян. „Не мога да разреша нещо, за което не отговарям. Давам им площада, дори озвучаване ще им дам, но не мога да разреша нещо, което не е в моите правомощия.“, обясни градоначалникът на пресконференция пред журналисти днес.

Пред СмолянБГвести Емилиян Шехов, един от организаторите на протеста и вносител на уведомлението за него в Общината, обяви, че той и хората с него, ще спазят официалното разрешение на кмета и ще се съберат 17 ноември в 15.00 ч на Амфитеатъра. Той обаче смята, че множество хора няма да се съобразят с това и ще организират друг протест, макар и без разрешение. Той обясни още, че с него като организатор, са се свързали много хора и са заявили, че въпреки всичко ще организират автопохода и блокиране на бензиностанции. Именно тези протестъри са готови на гражданско неподчинение и знаейки, че нарушават забраната, не изключват сблъсък с органите на реда. Те са изразили категорична готовност да тръгнат с коли от разклона на Смолян и да преминат през града, и бензиностанциите, както първоначално беше планирано.

Друга част от готовите на протест пък, които нямат автомобили, щели да тръгнат от кв. Райково и пеш ще изминат разстоянието до Амфитеатъра, където от 15.00ч ще е официалният протест в събота. Шехов очаква, че накрая на площада пред Театъра ще се съберат всички и тези спазили заповедта на кмета, и тези, които готвят гражданско неподчинение.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини