Могат ли "новите българи" да преобърнат изборите?

Влиянието върху резултатите от изборите догодина на хората, получили българско гражданство, ще бъде непредсказуемо. Това заявиха пред NOVA експерти в изборния процес. Причината е концентрацията им в определени райони и новите правила за провеждане на избори.

Увеличаването на броя на българските граждани увеличава и броя на гласоподавателите. Благоевградското село Бело поле стана известно преди 2 години, защото при население под 1000 души, там имаше близо 10 000 гласоподаватели. Близо 10 000 души, получили българско гражданство са посочили като постоянен адрес в паспорта си Бело поле. Голяма част от тях са регистрирани на адреса на трафопост. Подобна е ситуацията в село Рилци. 

През последните години списъците на новорегистрирани български граждани, в традиционно малки села край Благоевград, е нараснал с хиляди. Увеличаването на броя на населението вече е повлияло върху резултатите и начина на провеждането на изборите в района. Заради по-големия брой жители е увеличен броя на общинските съветници в Благоевград. От броя на населението зависи и в кои населени места ще избират кмет.

През 2019 г. европейските и местните избори ще се провеждат според правилата на новия изборен кодекс. Според тях избирателните списъци се правят по постоянен адрес, а не по настоящ както беше досега. Това означава, че право на глас в Бело поле, Рилци, Логодаж, и Покровник, където реално живеят общо под 4 000 жители, право на глас ще имат близо 20 000 души. 

"Ние хората, занимаващи се с избори, казваме, че вотът не може да бъде предвиден за големите системни играчи. Ако някой реши да организира тези хора да гласуват за точно определен кандидат, сериозно би изкривил очакваните изборни резултати в района", заяви председателят на РИК Мартин Бусаров.

Източник: http://nova.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    Асковски бек
    10 0
    10:06, 16 ное 2018
    Е, от това по-голяма измама има ли?
    Всички знаят че е измама , но си мълчат.
    Направиха ни идиоти - ненормалните неща да ни се струват нормални!!!
Последни новини