Защо със зимни гуми и пет мита за тях, с анкета

Вече трябва да сме подготвили автомобилите си за зимни условия. От началото на месеца, КАТ правят проверки за готовността на автомобилите ни за зимни условия. От 15 ноември до 1 март шофьорите трябва да карат или със зимни гуми, или с гуми с грайфер поне 4 мм. От 15-ти се налагат глоби за неспазване на минималните изисквания, а глобата за гуми с грайфер, по-малък от 4 мм, е 50 лева. Освен с подходящи гуми, колите трябва да са с изрядни чистачки, светлини и течност за почистване на стъклата. Това е последният етап от така наречената Акция "Зима". 

Причината за сезонната смяна на летните гуми със зимни, е че протекторът и високият процент естествен каучук в зимните гуми намалява спирачния път с до 50 %. Разликите могат да бъдат изумителни: стандартният автомобил, движещ се с 50 км/ч върху сняг, ще измине 48 м за да спре, докато летните гуми - страховитите 24 м повече, отколкото ако същият автомобил бъде оборудван със зимни гуми.

В сервизите за смяна на гуми в града е пълна лудница, все още има опашки от автомобили, които чакат подмяна. "Гумаджиите" отправят апел към собствениците на автомобили, да не чакат ноември месец за сезонната смяна на гумите, защото натоварването става прекалено голямо и трудно покриват всички поръчки. От сервизите съветват да се предприеме смяна на гумите към средата на октомври месец.

Но сега малко за зимните гуми и митовете около тях:

Мит №1. Важни са не гумите, а опитът

Майсторството и стажът зад волана безспорно са важни. Дори и гениален художник обаче не може да нарисува шедьовър с проскубана четка. Добрите зимни гуми позволяват на разумния водач да спира по-лесно, да управлява по-надеждно и при нужда да ускорява по-ефективно. Монетата, разбира се, има и обратна страна - глупакът може да причини куп поразии и с най-качествените зимни гуми.

Мит №2. Двойното предаване не се нуждае от зимни гуми

Дяволски опасна заблуда. Дори да се допусне, че автомобил с четири задвижващи колела ще ускорява нормално на сняг, остават управляемостта и спирането. Законите на физиката не зависят от типа на трансмисията. Най-съществена роля за ефективното намаляване на скоростта през зимата играят именно гумите.

Мит №3. Широките гуми са по-удачни за зимата
Тестовете недвусмислено доказват, че през зимата автомобилът се държи най-добре на пътя със заводския размер. Широките гуми имат по-голяма контактна площ, но на сняг и лед са безпомощни. Автомобилите от световния рали шампионат неслучайно се обуват в смешно тесни гуми за зимните стартове.

Мит №4. Ако не стигат парите, по-добре да се купят само две скъпи гуми и да се монтират на едната ос
Друга опасна заблуда. Ако на единия мост са монтирани зимни гуми, а на другия - летни, рискът от загуба на контрол върху управлението на колата нараства многократно. Щом бюджетът е ограничен, по-добре да се купи пълен комплект от 4 гуми от евтин модел, отколкото да се експериментира с живота и здравето.

Мит №5. С добри зимни гуми може да се кара целогодишно

Летните и зимните гуми (особено скандинавските, които са проектирани за експлоатация в наистина студено време) се различават не само по рисунъка на грайфера, а и по състава на каучуковата смес. Експертите са единодушни, че при температура от 5-7 градуса под нулата лятната гума вече е изгубила повечето от свойствата си. Същото важи и за зимната, която променя значително характеристиките си над 7-10 градуса.

използван източник: fakti.bg

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Сложихте ли зимни гуми?

Сложихте ли зимни гуми?

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини