КПКОНПИ иска отнемане на имущество на Брендо и фамилия за над 23 милиона лв.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе иск в съда за отнемане на имущество от Евелин Николов Банев и от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество, от голямата дъщеря на Банев и от брат му Симо Карайчев. 

Имуществото е на обща стойност 23 275 542 лв.

Искът на КПКОНПИ е за отнемане на недвижими имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки.

Процедурата срещу него е по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и става възможна след окончателното влизане в сила на осъдителна присъда за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Антикорупционната комисия води и гражданско дело срещу сестрата на Добринова, Десислава Дишлиева. Тя е обвиняема за пране на пари и наказателното дело срещу нея е на първа инстанция.

Искът на Комисията срещу нея е за отнемане на налична сума в сейф на стойност 6 031 388 лв, внесени суми по кредит и недвижими имоти на майка й и дъщеря й и е на обща стойност 6 762 986.02 лв.

Първото заседание по делото е насрочено за май 2019 г.

Дишлиева беше оправдана заедно със сестра си Моника Добринова за участие в организираната престъпна група, за което Евелин Банев получи ефективно 6 години затвор.

Още в началото на 2015 година стана ясно, че българските власти нямат представа къде се намира Евелин Банев. Припомняме, освен присъдата в България Брендо има отсъдени и 20 години за наркотрафик в Италия и още 10,5 години в Румъния. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол.

Още преди това Букурещ поиска от България Брендо да му бъде предаден, но СГС поиска допълнителна информация по случая.

Малко преди старта на делото срещу Евелин Банев в Италия беше отвлечена 10-годишната дъщеря на Брендо - Лара. Тя беше повече от 45 дни в плен и след това изненадващо освободена. И до този момент не е ясно какъв откуп е платен, ако е платен, и кои са похитителите.

Тричленният състав на ВКС изменя присъда от 17 март 2017 г. на Софийския апелативен съд - САС, като отлага ефективната присъда на Крайчев. ВКС оставя в сила присъдата в останалата й част. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини