Молебен за чадородие пред иконата на Божията Майка - "Златна ябълка"

За поредна година в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в Горни Воден ще има молебен за чадородие. Молебенът ще се състои от 10:30 ч. на 24 ноември - деня на Света Екатерина и в чест на въвеждането в храма на Божията Майка. Храмът очаква всички, които желаят да се помолят за божието благословение за сбъдването на мечтата си за дете.

Отец Живко ще прочете молитва за рожба на всички, които дойдат, независимо в колко часа.

Събитието се осъществява с подкрепата на фондация "Искам бебе".

"Света Богородица Успение" датира от началото на 17 век. Храмът е претърпял две обновления - през 1833 г. и през 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид. Чудотворната икона, наречена „Златна ябълка”, е от 1620 г. Зографът е неизвестен, но се предполага, че произходът на иконата е от Атон. Сребърната й ризница е от по-късен период (1834 г.). От надписа върху нея „Анна ке Георгиус” става ясно, че това са благодарните дарители, благоукрасили иконата.

Чудото извършено от Божията Майка с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”. Празникът, посветен на това събитие, се чества и до днес. Чудотворната икона се обкичва с венци от ябълки, които след отслужването на празничната литургия в събота се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис (в последствие цар Борис III) преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин, публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода, и златно енголпие на чудотворната икона.

От 2012 г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини