Да минем през черна дупка - полет във VR-симулатор (видео)

В центъра на собствената ни галактика Млечен път има черна дупка, наречена Стрелец А*.

В очакване на първата истинска снимка на черната дупка по международния проект Event Horizon Telescope (телескоп на хоризонта на събитията), екип, включващ и астрономи на университета "Радбоуд", Холандия, Джорди Дейвелаар (Jordy Davelaar) и колегите му са изградили VR- (виртуална реалност) симулация на този феномен.

Описание на VR-симулацията е публикувано в Computing Astrophysics and Cosmology.

В сайта на холандския университет "Радбоуд" е поместено кратко интервю с Джорди Дейвелаар от два въпроса за симулацията.

Какво точно виждаме в анимацията?

В симулацията се движите около черната дупка в центъра на нашата галактика. Светлината, която виждате, идва от материята, която завихряйки се изчезва в черната дупка. Поради екстремните условия тя се превръща в плазма, която започва да свети. Тази светлина след това се отклонява и се деформира от силната гравитация на черната дупка. Част от плазмата се изхвърля от черна дупка в струя с много висока скорост. Можете да видите траекторията на дадена частица в плазмения поток - тя се придвижва непрекъснато навътре по спирала, докато не се изхвърли в струята.

Защо мислите, че Стрелец А* изглежда точно така?

Целта на симулацията е да се направи възможно най-реалистичното представяне на близката среда около Стрелец A*. Камерата изчислява във всеки един момент каква би била околната среда, ако можехме да видим радиоизлъчванията. За целта използвахме модели, разработени отчасти по наблюденията на оптичния и радиотелескоп Nijmegen.

За кодирането на симулацията използвахме Общата теория на относителността на Айнщайн. Това ни позволи да визуализираме всички ефекти, които бихте изпитали, когато се движите около черна дупка, като отклоненията на светлината, изкривяването на зрителното поле поради вашата скорост. Това осигурява възможно най-реалистичното преживяване на това, което според нас представлява тази среда. Симулацията е уникална и е още по-реалистична от визуализациите във филма "Интерстелар".

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини