Препеченият хляб полезен ли е?

От аматьора до професионалния готвач никой не може да устои на изкушението – прясно препечени филийки с месни и зеленчукови добавки. Мнозина обаче нерядко си задават въпроса губи ли хранителна стойност хлябът, минавайки през топлинна обработка?

Като за начало хлябът не губи полезните си съставки, след като влезе в тостера, но въпреки това се наблюдават някои промени. Добри или лоши са те за вас, вижте следните изводи:

 

Добър за диабетици

Хората, които страдат от диабет е по-добре да консумират тостове, отколкото обикновен хляб. Изследване, публикувано в сп. European Journal of Clinical Nutrition през 2018 твърди, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс измерва ефекта, който храната има върху нивата за кръвната захар. Печенето на филийките също така намалява мазнините в хляба. И въпреки че разликата не е голяма, това има значение, ако хапвате хляб всеки ден.

Диария

Вероятно са ви съветвали да хапвате препечен хляб, ако имате диария. Препеченият хляб също както активният въглен, би могъл да абсорбира токсини в гастроинтестиналния тракт.

Повишаване на енергийните нива

Препеченият хляб съдържа нишесте без да има висок гликемичен индекс, а нишестето засища и дава енергия. По тази причина хапването на препечени филийки рано сутрин е препоръчително.

Тостът помага при гадене

Малко известен факт е, че препечена филийка може да ви помогне да се справите с гаденето. Тя трябва да се комбинира с чаша мляко и малко масло. Имайте предвид, че ако стомахът ви е разстроен, това не е подходящо „лечение“.

Изводи

Леко препеченият хляб е по-здравословен от силно препечения. Залагайте на пълнозърнест хляб.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини