Мая Манолова към Слави Трифонов: Аз съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик, Вие - като водещ, не като журналист

Аз желая да бъда омбудсман и да си върша работата. Мисля, че и хората желаят това. Нека всеки си върши работата честно.

Така националният омбудсман Мая Манолова отговори на зрителски въпрос дали иска да бъде премиер на България в "Шоуто на Слави". Има такъв период в историята на партията, в която бях, БСП - нелегална дейност. Няма да правя нищо нелегално, ако реша да правя нещо, ще го обявя публично. Не знам защо е този страх какво ще правя - като реша, ще ви кажа, обясни Манолова. 

Защо бяхте различна като политик и сега като омбудсман - коя е истинската Мая Манолова, бе друг въпрос към омбудсмана. Това са различни дейности, различни ангажименти, обясни тя.

Сегашната работа ми харесва повече. Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като партиен политик. Никой не е еднакво добър във всичко. Ето, и вие сте по-добър като водещ, отколкото като журналист, обърна се Манолова към Трифонов. Защо ми казвате това, вие заяждате ли се с мен?, реагира Слави. Не, просто така го казах, да разведрим малко обстановката, обясни Манолова.  Да, в последните дни съм особено ведър, приключи темата Слави Трифонов. 

Не съм член на БСП, уточни Манолова в отговор на друг зрителски въпрос.

Наричали са ме как ли не, това никога не ми е пречило да си върша работата, интересува ме оценката на хората, заяви Манолова по повод това, че от КТ "Подкрепа" са я определили като Батман на републиката. 

Както са тръгнали да ми пречат да си върша работата, може и по-рано, преди края на мандата ми като омбудсман, да взема решение да се върна в политиката, заяви още Мая Манолова.

Тя отново отказа да съобщи кой й е подал сигнала за аферата Костинброд. Свърши се с фалшивите бюлетини, сега наред са секционните комисии - хората си гласуват, те си броят, заяви омбудсманът. 

Защо през 2014 казахте, че гласът на народа трябва да сечуе, после гласувахте против референдума на Плевнелиев и мажоритарния вот - да, така мислех тогава. Сега хората са казали "да" на мажоритарния вот, приключваме, "да" на електронното гласуване, приключваме, обясни Манолова промяната в позицията си. 

Институцията на омбудсмана дава повече възможности от всички останали. Мисля, че омбудсманът може да направи повече от президента за гражданите, измъкна се Манолова от въпрос защо е отказала да стане кандидат на БСП за държавен глава. 

А готова ли е да се върнете в БСП и да заеме поста на Корнелия Нинова - такъв въпрос пред мен не стои, обясни омбудсманът. 

Защо ви наричат сестра Галева, да не би да имате нещо общо с братя Галеви, попита гражданка чрез Слави Трифонов. Не, из публичното пространство се върти една снимка, която е фалшификат, обясни Манолова.  

Пътувайки с влак онзи ден, хората в купето, работят в железниците, дадоха маса примери за съмнителни решения с покупки за мотриси, търгове, обществени поръчки..., даде пример за корупция Манолова. 

Тя призна, че са се опитвали да й влияят като обмудсман при работата й, свързана със закриване на арбитражните съдилища. Манолова обаче отказа да назове конкретно име.

За протестите и цените на горивата

Протестите на хората са напълно справедливи, социалното бреме става все по-непосилно. Манолова даде за пример данъците, високите цени на горивата и социалната несправедливост. „Зададох моите 6 въпроса към властта за цените на горивата“, припомни тя. Според нея не е нормално в България при най-ниски производствени разходи бензинът да не е най-евтин. „Наслушахме се на отговори, че цените на петрола не се определят в България. То е ясно че ОПЕК не е в София. Истинският въпрос, на който държа, че трябва да се отговори, е има ли свободен конкурентен пазар? Има ли конкурентна среда?“, посочи Манолова. По думите ѝ отговорът, който трябваше да се даде е свързан с това има ли концентрация при собствеността на данъчните складове.

„Какъв процент от капацитетът им се държи от един субект? Финансовият министър дава лицензите за данъчни складове. Той дължи отговор дали има концентрация на собственост? Според експерти, за да си внесеш от Румъния една цистерна с гориво, ако нямаш данъчен склад, ще ти излезе златна. Когато институциите мълчат, хората задават въпроси през протести. Моето впечатление е, че парламентът продължава поведението си в полза на големите срещу малките. Законът за търговия на горива направи невъзможно, ако си малка бензиностанция за съществуваш“, каза още Мая Манолова. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини