Украйна приведе армията и службите за сигурност в пълна бойна готовност

Армията на Украйна е била приведена в състояние на пълна бойна готовност. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна.

В изявлението се уточнява, че съответната заповед е била издадена въз основа решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на военно положение.

Освен това в пълна бойна готовност е приведена и Службата за сигурност на Украйна.

"Засилване на контраразузнавателните мерки, за да се предотвратят други провокации на специалните служби на Руската федерация на територията на Украйна и дестабилизация на положението вътре в страната", изтъкнаха от украинското ведомство.

Вчера сутринта корабите на украинските военноморски сили "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" навлязоха край бреговете на анексирания от Русия полуостров Крим, като руснаците откриха огън срещу украинските кораби и ги задържаха, като това рискува да разпали опасна нова криза между двете страни.

От Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия заявиха, че нейни гранични патрулни кораби са задържали укранските военноморски кораби в Черно море и са използвали оръжия, за да ги накарат да спрат. От ФСБ твърдят, че са били принудени да действат, защото корабите - два малки украински бронирани артилерийски кораба и влекач - незаконно са навлезли в руски териториални води, направили са опит за незаконни действия и са пренебрегнали предупрежденията да спрат, докато маневрирали опасно. 

Украйна отрече нейни кораби да са сторили нещо нередно, обвинявайки Русия във военна агресия, като призова международната общност да се мобилизира, за да накаже Русия. 

Украинският президент Петро Порошенко проведе среща с висшето военно ръководство на страната и с началниците на службите за сигурност за налагането на военно положение. 

По време на инцидента трима украински военни бяха леко ранени.

Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в Азовско море. То ще се проведе следобед българско време.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини