Над 100 души пострадаха от химическа атака в Алепо

Над 100 души са пострадали от химическа атака на бунтовници срещу сирийския град Алепо. Руската бойна авиация нанесе ответни въздушни удари в района - за първи път от установяването на зона за деескалация там, през септември, съобщава БНТ.

Информацията за употреба на химическо оръжие - поредна в Сирия, но първа в Алепо, е от властите в Дамаск и от Москва. Потвърдена е обаче и от опозиционния Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Според сирийската агенция САНА пострадалите са 107, включително деца.

Цивилните, които лекуваме тук, разказват за отблъскваща миризма във въздуха, каза Шарван Шако, медик от болницата в Алепо.

Три квартала на контролирания от сирийската армия Алепо са поразени от снаряди с хлор, твърди министерството на отбраната на Русия. Никой още не е поел отговорност за нападението, но руски бойни самолети са нанесли ответни удари срещу ислямистите от "Тахрир аш Шам" в съседната на Алепо провинция Идлиб. Говорител на групировката обвини режима в Дамаск в инсценировка, целяща да оправдае предстояща офанзива. Европейските реакции са сдържани.

Нека тези, които съобщават, че е използвано химическо оръжие, да предадат данните в Хага, за да установим със сигурност кой е отговорен, каза френският президент Еманюел Макрон.

Организацията за забрана на химическите оръжия досега е установила, че в хода на войната сирийските власти са употребявали хлор и зарин, а "Ислямска държава" - иприт.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини