Милиони жени по света носят импланти, свързвани с рядка форма на рак

Милиони жени по света носят гръдни импланти, които сега са подложени на щателна проверка, след като френски хирурзи са били посъветвани да спрат да ги използват заради потенциалната им връзка с рядка форма на рак.

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти показа, че имплантите, върнати на пазара през 2006 г. от Американската агенция за храните и лекарствата (въпреки първоначалните ограничения след скандал в САЩ) след ожесточена лобистка кампания от производителите Allergan и Mentor, продължават да носят опасности. Имплантите бяха върнати, след като производителите убедиха властите, че рисковете са в миналото и те вече са безопасни. Така за последното десетилетие са ги получили повече от 10 милиона жени.

В същото време те са продължили да носят сериозен риск от осакатяване на жените, от спукване и изтичане. Увеличават се данните, които ги свързват с автоимунни заболявания и рядка форма на рак, показват доклади, които са били скрити от масовата публика, пишат от консорциума на разследващите журналисти. Тези доклади - съобщаващи за случаите - са оставали в тайна с позволението на европейските и американските власти, пишат репортерите. Повечето регулатори не са реагирали и на опасенията, че рядка форма на рак е свързана именно с тези импланти.

При една от всеки пет жени с имплантите вероятно ще се наложи отстраняването им заради усложнения като разкъсване, свиване и болки.

Имплантите се свързват с Anaplastic large cell lymphoma (ALCL) - рядка форма на Неходжкинов лимфом.

Жените, които са махнали имплантите могат да се възстановят напълно, но ако не се лекуват, животът им може да е в опасност.

До момента са установени 615 случая на заболяването, свързвано с гръдните импланти. Има 16 смъртни случая.

85% от имплантите са поставени във Франция, където здравният регулатор сега препоръчва на хирурзите да ги сменят с друг вид.

Във Великобритания, където също са използвани, са потвърдени 45 случая на лимфом, свързван с имплантите. Там има и един смъртен случай. Здравните власти твърдят, че риск може да има при една на 24 хил. жени с този вид импланти.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини