Общината с проектоидея за изграждане на социални жилища в Асеновград

Община Асеновград подготвя фиш за проектна идея „Изграждане на социални жилища в Асеновград”, съобщиха от там. При одобрение от работна група за оценка на проектни фишове ще следва включването й в списъка с обекти от общинската Инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а в последствие и изготвянето на проектно предложение, с което да се кандидатства за финансиране пред ОПРР.

Предвижда се сградата, в която ще бъдат настанявани уязвими групи от населението и такива в неравностойно положение, да включва социални жилища с различно разпределение в това число и за лица с увреждания. Идеята е сградата да бъде изградена върху терен общинска собственост в квартал „Запад“ на територията на зоната за въздействие „Зона с преобладаващ социален характер” от одобрения Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Асеновград.

В новопостроените социални жилища ще бъдат настанявани представители на поне 2 от посочените групи:

- бездомни хора или такива, живеещи в много лоши битови условия - лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна или общинска издръжка

- родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания

- хора в риск от бедност и социално изключване - лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет

Семейството включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

Лицата от целевата група задължително следва да живеят или обитават жилищен фонд в лошо състояние или с липсваща инженерна инфраструктура (водопровод, канализация и др.), и да не притежават собственост върху недвижим имот.

С реализацията на тази проектна идея Община Асеновград ще предостави нов вид социална услуга, подчертават от местната управа. Подходът е подобен на настаняването в общински жилища, но има и съществени различия. Отговарящите на изискванията ще бъдат настанявани за срок не по-голям от три години. За подобряване на социалния им статус ще бъдат включени в допълнителни мерки за образование и заетост. Безработните ще трябва да имат регистрация в Бюрото по труда и да не са отказвали курсове по квалификация или предлагана работа от трудовата борса. Децата ще трябва да имат личен лекар, да са записани на училище или детска градина и да са преминали през задължителните имунизации.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини