Украйна завтори границата с Крим за чужденци

За това съобщи BBC по данни на украинска служба.

"В пресслужбата на отдела на BBC News, Украйна съобщи, че от четвъртък само граждани на Украйна могат да преминават границата с Крим", се казва в текста. Ограниченията ще важат по време на военното положение. Според служители на граничната служба на Украйна, "ще бъде отделено особено внимание на рискови групи по време на контрола", като на първо място става дума за руски граждани. Военното положение в Украйна бе въведено от 26 ноември за 30 дни, припомни ТАСС.

Причината за това беше инцидентът в Керченския проток миналата неделя, когато три кораба на Военноморските сили на Украйна „нарушиха процедурата“ за преминаване на военни кораби през териториалното море на Руската федерация, пътувайки от Черно море до Азовско.

Заради принудителното спиране в Керченския проток бяха използвани оръжия, трима военнослужещи от военния флот получиха леки наранявания и медицинска помощ, корабите бяха задържани и отведени в Керч, а заради „нарушение на държавната граница на Руската федерация“ бе повдигнато дело.

Руската страна нарече инцидента провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Във връзка с въвеждането на военно положение Държавната гранична служба на Украйна предложи ограничаване на влизането на някои категории руснаци в страната, но не уточни кои. Руската страна в лицето на Министерството на външните работи препоръча на руснаците да вземат предвид ситуацията с военното положение в Украйна, включително случаите на забрана за влизане.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини