Отново пренаписват произхода на човека

Откриването на праисторически каменни инструменти и парчета кости на възраст 2.4 милиона години в Алжир предполага, че нашите далечни прароднини - хоминини са се появили в северните райони на Африка далеч по-рано, отколкото предполагат археолозите.

Находката подкрепя нововъзникващото предложение, че древните хоминини са живели и еволюирали извън предполагаемия Еден - райската градина в Източна Африка.

Това необикновено откритие може да бъде проследено до 2006 г., когато Мохамед Сахнини, водещ автор на новото изследване и археолог в Националния изследователски център за човешкия еволюция в Испания, открива интересни артефакти на разкопките в Айн Бушерит в Североизточна Алжир в близост до град Ел-Юлма. Те се намирали в седиментен слой от дълбоки дерета. Две години по-късно Сахнини открива още един слой, още по-стар. От 2009 г. до 2016 г. неговият екип работи щателно в Айн Бушерит, като открива каменни инструменти и животински останки

Използвайки няколко техники за датиране, Сахнуни и неговите колеги датират двата стратиграфски слоя, наречени AB-Up и AB-Lw, съответно на възраст 1,9 милиона и 2,4 милиона години. Откритите изструменти в тези два слоя са най-старите известни артефакти в Северна Африка. Предишните най-стари са на 1.8 милиона години - каменни инструменти, открити в края на 90-те години в близък обект, наречен Айн Ханеш.

Инструментите, намирени в слоя AB-Lw, на възраст 2,4 милиона години, са с 600 000 години по-стари от тези, открити в Айн Ханех, и 200 000 години по-млади от най-старите инструменти, открити в Източна Африка - инструментите Олоууан в Гона, Етиопия, датирани на възраст 2,6 милиона години. Учените вярват, че ранните хоминини са се появили в тази област на Африка и се разпространили на север около милион години по-късно. Но новото откритие сега предполага много по-ранна дата на разпространение в континента.

Всичко това е много преди появата на нашия вид Homo sapiens преди 300 000 години. Неизвестните хоминини, които са направили тези инструменти, са бродили в Източна и Северна Африка около 2,3 милиона години преди появата на съвременните хора.

Новите открития в Айн Бушерит, подробности за които са публикувани в Science предполагат, че Северна Африка не е просто място, където предците на човека са се заселили и правели инструменти - това е мястото, където са се появили. Всъщност това ново изследване подкрепя възникващата теория, според която хората са еволюирали в целия африкански континент като цяло, а не само в Източна Африка, както е прието до момента в науката. Нещо повече, това би трябвало да стимулира засилен археологически интерес към Северна Африка.

"Доказателствата от Алжир променят предишните ни възгледи относно Източна Африка [като] люлка на човечеството. Всъщност цяла Африка е била люлка на човечеството."

За датиране на слоевете учените използвали три различни техники: магнитостратиграфия, датиране с Electron Spin Resonance (ESR) и биохронологичен анализ на животинските кости, намерени с инструментите.

Еланор Сери, археолог от Оксфордския университет, който не е свързан с новото проучване, заяви, че изследователите са свършили страхотна работа с датирането. При това подчертава, че е "невероятно трудно" точно да се датират с древните находки на хоминини.

Авторите са комбинирали множество методи, за да определят възрастта на слоя [AB-Lw] - около 2.4 милиона години, казва Сери, цитиран от Gizmodo. Те първо устаноявили последователността от геомагнитни обръщания, съхранени в местността, които са добре познати в световен мащаб. След това изследователите са намерили хронологичното място на слоевете с находките в тази последователност чрез комбинация от излъчването на минерали в седиментите на електроспингов резонанс (ESR) и идентификацията на вкаменелости [от животни]. Сери казва, че тези методи добре ограничават датирането, но включват някои несигурности и допускания.

Жан-Жак Хъблин, изследовател от Института за еволюционна антропология Макс Планк, който също не участва в новото проучване, не  се вълнува за техниките за датиране, използвани от Сахнини и колеги.

"Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства и може да има резерви по отношение на предложените възрасти за местата на Ain Boucherit и Ain Hanech", каза Хъблин пред Gizmodo.

"Палеомагнетизмът не е метод за датиране. Той помага да се ограничат датите, получени по други методи и подлежи на различни тълкувания", казва Хъблин. Това са наистина извънредни твърдения, така че независимо от това усилие към тези слоеве и артефактите ще подкрепи заключенията на проучването.

"Ако бъдат потвърдени, констатациите показват, че хоминините населявали Северна Африка почти милион години по-рано, отколкото се смяташе преди", казва Сери. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитър Ковачев
    0 0
    10:01, 4 дек 2018
    Г-н автор, моля вземете се в ръце и редактирайте многобройните си правописни грешки! Не са само в тази ви статия, а и в другите от този раздел. Човек ще помисли, че сте се напили в офиса..

Още новини

Последни новини