Люксембург е първата държава в света с безплатен обществен транспорт

Люксембург става първата държава в света с безплатен обществен транспорт, пише "Гардиън".

От следващото лято придвижването с влакове, трамваи и автобуси ще бъде безплатно. Това е част от планове на новоизбраното правителство на Ксавие Бетел, който положи клетва като премиер за втори мандат в сряда.

По време на предизборната кампания Бетел, чиято Демократическа партия ще сформира правителство с Люксембургската социалистическа работническа партия и Зелените, обеща опазването на околната среда да бъде приоритет на правителството.

Освен обещанието за безплатен транспорт, новото правителство обмисля легализиране на канабиса и въвеждане на още два официални празника.

Люксембург, столица на малкото Велико Херцогство Люксембург, има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха от трафика. Според официалните данни градът е с население около 110 000 души, но още 400 000 души работят в града. Проучване показва, че водачите на автомобили в столицата са прекарвали средно по 33 часа в трафик през 2016 г.

Страната е с население около 600 000 души. Близо 200 000 от Франция, Белгия и Германия всекидневно пътуват до Люксембург за работа.

Люксембург вече показа прогресивното си отношение към транспорта. Това лято правителството осигури безплатен транспорт за всяко дете и младеж под 20-годишна възраст. Учениците могат да използват безплатни автобуси от дома до училището. Жителите плащат само по 2 евро за използване на градския транспорт за период от 2 часа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Д-
    д-р Йозеф ГьОБЕЛС
    1 0
    20:49, 11 дек 2018
    Ха първи били в Люксембург Не е вярно първи сме ние нашите ц***** от 30 г насам ползват безплатно обществения превоз
Последни новини