Да подаваме ли заявления за нови печки? Как да се предпазим от мръсния въздух?

    Замърсяването на въздуха в Димитровград е факт. То е причина за болести, главно на дихателната система, които могат да бъдат и животозастрашяващи. Превишаването на допустимите норми с Фини прахови частици е главно през зимните месеци, когато се палят и печките на твърдо гориво и няма ветрове, които да разнансят фините частици, които попадат в дихателната ни система.

    Замърсяването е видно от системите за изчисляване на индекса за качество на въздуха в реално време, която е  достъпна чрез интернет. От нашия сайт в горния ляв ъгъл, където е изписана темпреатурата в Димитровград може да достъпите до  Kарта на запрашеността,  която ще ви покаже какво е състоянието в момента.

    Община Димитровград разработва проект, с който се цели намаляването на вредните емисии в града, чрез намаляне на домакинствата, които се отоплят на твърдо гориво. Чрез този проект, за който сме писали многократно, се цели да се финансират домакинства, които в момента се отопляват на твърдо гориво с по-екологичнен вид отопление. По-екологичните типове отопление, заложени в програмата, в зависимост от техническата възможност са отопление на газ, с климатици или по-еко печки на твърдо гориво.

    Очаква се физическата фаза с подмяната на отоплението в домакинствата да започне 2020 година, обявиха на заключителна пресконференция по проект „Разработване на програма за качество на атмосферния въздух на Община Димитровград”. Поради медииното разгласяване, много хора се интересуват, кога ще могат да се подават заявления по проекта, а това ще стане ясно след информационна кампания която ще се проведе идната година.

    До момента, в който се подобри качаството на въздуха, ви даваме съвети, които могат да намалят негативното влияние от  замърсяването на въздуха върху вашите организми. Всичко това можете да направите в ежедневието си, за да предпазите здравето си.

    1. Препоръчително е преди да излезете от вкъщи, да се информирате за нивата на замърсяване в града (от линка в нашия сайт).
    2. При наличие на повишена концентрация на вредни частици във въздуха, слагайте маска или шал, за да предпазите навлизане на тези частици в дихателната система. Това ще ви предпази и от лесно заразяване с грипни вируси и рязкото навлизане на много студен въздух в тялото ви. Тези методи не са нови и в силно замърсени градове по свете не е необичайно явление да видиш, че хората по улиците се движат с маски на лицето си.

    Шала може да бъде много ефективен, когато плътно увиете носа и усатата си и дишате през него.Но това не е решение за дълъг период от време - над час или два. Неговото предимство е, че хората по улиците няма да ви гледат странно в изумление, защо сте с маска и ще изглеждате по-елегантно, в момента на пазара има много различни по вид материя и краски шалове, както за мъже така и за жени.

    Ако смятате да прекарате дълго време на открито - повече от час, два, в ден в който въздуха е силно замърсен, се препоръчва използването на маска, която да покрива плътно вашия нос и уста. Трябва да знаете, че обикновенните маски (тип хирургически) не са ефикасни, по-скоро ви трябва маска, която се води противопрахова и е плътно по лицето ви, най-ефикасни са маските, които филтрират чрез активен въглен, който филтрира и емисиите от изгорели газове на автомобилите.

    3. Намалете цялостното замърсяване и в дома си. Важно е да осъзнаем, че въздухът в затвореното пространство, в нашите домове, не е безопасен. В домовете често присъстват силно събиращи прах предмети като стари възглавници, мокети, стари дюшеци, пердета. Почиствайте (изтупвайте) ги щателно през няколко седмици, за да сте сигурни, че в дома ви не се събират нездравословни нива прах и микроорганизми. Проветрявайте домовете когато се убедите, че въздуха на вън не е силно запрашен.

    4. Внимавайте какво изгаряте в дома си. Не само, че отоплението на въглища и дърва е крайно вредно както за дома ви, така и за околната среда и общото замърсяване на населеното място, но и горенето на тамян, свещи и други подобни вреди много на качеството на въздуха в дома.
    5. Избягвайте придвижване с велосипед през зимните месеци. Някои хора предпочитат екологичния метод на придвижване с велосипед, който обаче през зимните месеци не е подходящ. Физическото усилие при каране на колело предполага задъхване и дишане през устата, което увеличава навлизането на вредни газове директно в респираторната система.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      Мина
      1 0
      15:14, 9 дек 2018
      Някой знае ли коя част на града е газифицирана
    • 2
      Ти
      Тити
      1 -1
      11:15, 10 дек 2018

      Разбира се че някой знае! Зазификационното дружество!

    • 3
      Ле
      Лени
      2 0
      11:19, 10 дек 2018

      Междо другото шала найстина е добро решение, ако тръгнем с маски по улиците ще станем като града на ужасите с по един мотерен трион в ръцете Холивудски компании ще идват да правят филми тук :)

    Последни новини