Открита е неизвестна досега снимка на Васил Левски

Снимката е била открита в османските архиви в Истанбул.

Неизвестна досега снимка на Васил Левски е открита в архива в Истанбул. Тя бе показана днес в галерия "Средец" на Министерството на културата.

Снимката е била открита от Виктор Камбов, уредник в Националния музей "Васил Левски" - Карлово.

На гърба на снимката е описан самият Васил Левски – от къде е, на колко години е, с какви очи е, което ни навежда на мисълта, че именно с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски, каза на пресконференция Виктор Камбов.

"Имах щастието и честта да открия нещо, което не е известно на българската историческа наука. Имах научна командировка в Държавния архив на Турция в Истанбул, където търсих документи, свързани с българската история и Васил Левски. Със съдействието на колеги от Турция успях да открия тази изключително ценна снимка на Васил Левски, която не е известна“, разказа Камбов.

Той е попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. „В турския архив се съхранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това означава, че Османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в архив", обясни той.

Можем само да гадаем как откритата фотография на Апостола е попаднала в ръцете на османските власти, посочи директорът на Националния музей “Васил Левски”- Карлово Дора Чаушева

Според нея най-вероятно това е снимката, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо събрание, което се провежда в Букурещ на 29.04 - 05.05.1872 година, е направена тази снимка. Към края на юни Левски няколко пъти пише, че очаква да му бъдат изпратени портретчетата, но явно до смъртта си не успява да ги получи.

Чаушева каза още, че на гърба на снимката е изписан текстът: „със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”. „Почти същото с малко по-различен словоред на 26 октомври 1872 година в един от разпитите си в Орхание даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет, дава това първо словесно описание  пред турските власти, с което те вече разполагат по-нататък за неговото издирване.

Другите отрити документи най-общо са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето от документите ни насочва точно към този процес, който тече в края на ноември и първата половина на декември, и става дума за следствието срещу революционните дейци, заловени вече след като са арестувани участниците в четата на Димитър Общи, която прави обира на Арабаконашкия проход“, каза още Дора Чаушева.

В турските архиви, в Букурещ и Белград има скрити неща, които ще отворят прозорци, свързани с изследванията за Васил Левски, смята Дора Чаушева.

www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини