Илия Савов – мъжът, върнал голяма сума пари на пенсионерка: „Знам какво е да нямаш, израснах по домове“

Младият мъж намери голяма сума и ги върна на притежателката им, макар в джоба да имал 50 лв. – бюджетът му за три седмици

Илия Савов е на 29 години, израснал е в социални домове и до днес не може да открие родителите си. В Смолян и околностите е познат като Лийката, на туристи и скиори в Пампорово – като ски патрул, а за децата в дома в Широка лъка, където прекарва последните си години, е приятел и дарител. Именно този млад човек преди няколко дни разплака от умиление 80-годишна смолянчанка, която загуби портмонето си с едногодишни спестявания, които изтеглила и загубила по пътя. Илия го намира на тротоара в близост до хранителен магазин на бул. „България“ в центъра на Смолян, отваря го и вижда много банкноти и документи, оглежда се и преди да тръгне към полицията, решава да провери първо в магазина.

Там разбира, че притежателката му вече е идвала да го търси, мислейки, че е забравен докато пазарува в търговския обект. Докато тече разговора с продавачките, там с надежда за чудо отново влиза жената, разплакана и зачервена. И чудото се случва, защото портмонето ѝ се оказва в ръцете на Илия, а сумата от хиляда лева и евро, както и документите, са непокътнати и върнати на притежателката им. Въпреки опитите да му даде пари в знак на благодарност, младежът приел само шоколад с коледните благодарности на щастливата пенсионерка, която признала, че 12 месеца ги събирала за новогодишни подаръци на деца и внуци, и ги изтеглила в същия ден – едновременно злополучен и щастлив за нея.

Благодарение на Илия, който макар и с 50 лв. в джоба за три седмици напред, не се замислил нито за секунда дали да не прибере голямата сума и да си купи пералня примерно, каквато още няма и пере на ръка. Или пък да обзаведе скромното си домакинството, което мечтае един ден да дели с любимата жена и да имат семейство, каквото той самият е нямал.

„Знам какво е да нямаш, израснах в домове, мога да си представя какво изпитваше жената от загубата на спестяванията. Тя плачеше и аз се разплаках когато ѝ ги върнах, от вълнение за нейното щастие“, разказа Илия пред СмолянБГвести.

Младежът не помни с лошо годините в социалните домове, нито пък трудностите, пред които се изправя когато на 14 г. трябва да напусне дома. Искал да учи средно образование, а социалните пък предлагали да го пратят в старчески дом, но той категорично отказва. Успешно завършва и веднага започва да работи като готвач. Винаги ще помни радостта от първата си заплата, която му се сторила астрономическа сума. Получава и общинското жилище от тогавашния кмет на Смолян Данчо Киряков, и започва да се труди, за да създаде своя първи малък дом.

Оттогава Илия не е спирал да работи – зимата като ски-патрул в Пампорово, лятото на морето. Благодарен е за това, че в дома в Широка лъка го научили да кара ски. Не крие, че вече е много добър с щеките и си вади хляба в курорта. Дали се връща в дома, където отраснал като дете без родители? „Често ходя там с приятели, за да помагам като дарител чрез по-състоятелни познати, които даряват. Няма значение къде си израснал, винаги има начин да живееш честно и с труд, но там още има деца, които познавам и са ми приятели. Търсил съм родителите си, но без успех, а си мечтая за семейство и деца и се надявам да имам такива.“, казва днес Илия и пожелава на всички да са живи, здрави и добри.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини