Канадски бизнесмен е изчезнал в Китай

Канадски гражданин е в неизвестност в Китай и има опасения, че е задържан. Това е предприемачът Майкъл Спавор, потвърдиха канадските власти, цитирани от световните агенции.

Спавор е директор на организацията "Пекту калчъръл иксчейнч" и е сред малкото западняци, които са се срещали със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той е помогнал за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман.

Канадецът говори гладко корейски и има дългогодишни връзки с Пхенян чрез компанията си. След приноса си за срещата на Ким и Родман през 2013 г. организира редица обиколки и съвместни културни проекти със Севера. Изчезването му провокира опасения сред хората, които пътуват до Северна Корея. Той е трябвало да бъде в понеделник в Сеул, но така и не се появил.

Майкъл Спавор е разследван по подозрение в действия срещу националната сигурност на Китай. Това съобщава китайски правителствен новинарски сайт, цитиран от Ройтерс.

Службата по сигурността в китайския град Дандун разследва Спавор от 10 декември, според официалния информационен сайт на провинция Ляонин. Не се посочват повече подробности.

Китай вече задържа бивш канадски дипломат в ход, който някои разглеждат като ответна мярка за ареста на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини