Общината ни сред кандидатствалите в първите 10 секунди за безплатен интернет по WiFi4EU

Както стана ясно, Община Асеновград е сред 113-те български общини, които ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Класираните победители от страната са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и така са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа. Реакцията донакъде е очаквана, тъй като предварително бе обявено, че основният принцип за избор на победителите ще е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

„Стойността на ваучерите е 15 000 лв. и възнамеряваме чрез това безвъзмездно финансиране да разширим мрежата на безплатен интернет, която изградихме още през 2012 г.”- каза пред журналисти кметът Емил Караиванов. Преди 6 години бяха създададени 4 такива зони. Това са районът на жп гарата, централния площад, паркът до училище „Христо Ботев” /Кавърджията/ и до лятното кино.

Спечелилите общини ще подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери до края на годината. В рамките на 18 месеца след това местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. Ангажимент на Общините след това ще бъде заплащането на таксите за финансирането на абонамент за интернет и поддръжка на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен достъп за всички граждани. Плановете на Община Асеновград са да поеме този вид разход за период от поне 3 години.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини