Изигат 8-метрова сурвачка на Националния хоров фестивал в Хасково

Хорови формации от цялата страна ще гостуват в Хасково в следващите три дни. Над 250 са участниците в единствения по рода си у нас Национален фестивал на коледната и новогодишната песен.

В третото му издание ще вземат участие 10 формации с над 250 хористи. Освен Хор „Орфей“, от Хасково в хоровия празничен форум се включва „Родна песен“.

Откриването на мащабния музикален форум е в петък, на 14-ти декември, от 17.30 часа в Младежкия център с изложбата „Рисувам коледна песен“. Тя няма конкурсен характер, а идеята й е да бъдат стимулирани децата да слушат коледни песни и такива, посветени на новогодишните празници, и да се вдъхновяват от тях, поясни диригентът на хор„Орфей“ -домакин на събитието Елена Цветкова.

„Същинската фестивална програма започва в 11 часа в събота. Хористите ще са разпределени на две сцени. От 11.40 часа е Първият фестивален концерт на сцената в Младежкия център.

Преди това обаче певците ще се включат в работата на младите етнографи от Хасково, с ръководител Нели Арнаудова, за украсяването на най-голямата 8-метрова сурвачка в България,която ежегодно се издига пред Младежкия център в Хасково.  Същия ден от 13.30 часа в красивата зала „Етнография“ на Регионалния исторически музей започва Вторият фестивален концерт „Стани нине, господине“, на който ще се изпълняват само песни на фолклорна основа. От 18 часа, отново в Младежкия център е Третият фестивален концерт.

На откритата сцена на площад “Свобода“ в неделя с начален час 11 е четвъртата час на фестивала „С песни край елхата“.

В рамките на Националния фестивал, който тази година се осъществява със съдействието на Националния фонд“Култура“ по програма “Мобилност“, се провежда и единственият у нас конкурс за нова българска коледна и новогодишна песен. Във второто издание на конкурса са получени 13 песни, уточни Елена Цветкова.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Им
    Име
    1 0
    18:45, 13 дек 2018
    Заглавието на статията има правописна грешка Яворе :р
Последни новини