Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста. Решението взе Специализираният апелативен съд, който не прие обжалването на защитата за промяна на мярката на Баневи в по-лека такава.

Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На предишното съдебно заседание съдът постанови на Баневи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Припомняме, малко по-рано днес Николай Банев заяви, че не е прочел нищо ново в допълнителния том с доказателствата, внесен от прокуратурата тази сутрин и определи целият съдебен процес срещу тях като селска вечеринка.

Точно обратното бе заявено в съдебна зала, където бе посочено, че в допълнителния том има свидетелства, които показват, че обвиняемите могат да извършат ново престъпление или дори да разширят обхвата на повдигнатите им обвинения.

Прокуратурата счита, че е събрала достатъчно доказателства, а ако се наложи по-лека мярка за неотклонение от настоящата им, обвиняемите могат да извършат ново престъпление.

Защитата оспорва мотивите на прокуратурата с извадки от Търговския регистър (ТР) за дружествата, посочени в обвинението. Съдът прие представените доказателства от защитата за основателни.

Адвокат Христо Ботев поиска от съда да наложи мярка за неотклонение "домашен арест" и забрана за напускане пределите на страната на двамата обвиняеми.

Евгения Банева посочи, че не е участвала в управлението на приватизираните дружества, а освен това тогава е била по майчинство. Тя заяви, че "нейният живот и животът на съпруга и през последните 20 години не са посветени на престъпността".

Според Банева делото няма да продължи един или два месеца, а години и затова тя поиска по-лека мярка, за да може да се грижи за децата си.

Николай Банев подкрепи казаното от съпругата си и допълни, че от задържането им във Франция, те преживяват ужас и срам пред децата си. Според него прокуратурата показва тотално незачитане на Търговския закон, защото приватизираните дружества били свързани със закона, а не с "някаква организирана престъпна група".

Банев призова съда да отхвърли фантастичните и безотговорни обвинения на прокуратурата. Той заяви, че като гражданин, спазващ стриктно законите в България, е готов да съдейства изцяло за разрешаването на случая.

Съдът остави в ареста семейство Баневи, тъй като има данни, че те могат да извършат ново престъпление или да се укрият.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалването.

Съдът разреши на обвиняемите да дадат изявление пред медиите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини