Майк Помпео укрепва в Гърция противостоенето на Русия

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео смята, че влизането на Македония в НАТО ще засили способността на балканските страни да се противопоставят на Русия в региона. Той изрази тази гледна точка във вторник във Вашингтон на среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос.

„През юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Гърция да стане „вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние“, заяви държавният секретар.

Той също така отбеляза, че доставките на газ за Европа през Трансадриатическия газопровод от Каспийския регион "ще помогнат на страни като България да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси". 

ТАП е част от така наречения "Южен газов коридор", чието изграждане е насърчавано от Европейския съюз, за да се намали ролята на руския природен газ. По него страните от Южна Европа трябва да получават газ от азерското находище "Шах Дениз 2". Очаква се ТАП, който е с капацитет 10 милиарда куб.м. годишно, да заработи през 2020 г., когато ще се появят първите реални количества азерско "синьо гориво". България е договорила доставката на 1 милиард куб.м. газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изграден.

Министрите на външните работи на Гърция и Македония Никос Кодциас и Никола Димитров подписаха на 17 юни споразумение, според което бившата югославска република се преименува на Република Северна Македония. Спорът между Македония и Гърция относно името на бившата югославска република, който съвпада с името на северния гръцки регион, се води в продължение на 25 години.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини