МВР отново: Под никакъв предлог не давайте пари на непознати, потърсили ви по телефона

Почти всеки месец има по няколко жертви на телефонните измамници, сочи справка в полицейската сводка. Те обикновено са възрастни хора, които наивно хващат вяра, че по телефона им се обаждат роднини, които са пострадали и/или са в нужда или че са търсени за съдействие на органите на реда.

Преди дни 73-годишна асеновградчанка се яви в районното управление и разказа, че на стационарния й телефон е позвънил мъж, който се представил за разследващ от полицията. Въведена в заблуда и следвайки указанията на събеседника си, тя се срещнала на улицата с непозната жена и й предала плик с над 6000 лева и злато.

В началото на ноември на други две жени от Асеновград (77 г. и 72 г.) бе приложен сценария за подпомагане на полицейска акция. И в двата случая пенсионерки са накарани да оставят пакети с пари на посочени места в града. Така по-младата се прости с 2 700 лева, а от по-възрастната с 1 220 лева.

Ето и съветите на МВР как да разпознаете и избегнете телефонна измама, с които е добре по-младите членове на семейството да запознаят възрастните си роднини, както и децата:

Независимо, че в много случаи униформени се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си. Затова МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не се предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона.

Най-често използваната от измамниците схема е - „Оказване на помощ на полицията“. При всички положения, не се поддавайте на този сценарий, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112, по възможност от друг апарат, а не този, от който е получено обаждането от измамниците.

Измамниците използват и други сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.

Категорично е измама, ако:

- ПОЛУЧИТЕ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ

- ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!

НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!

НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини