Светият Асеновград в Рождественската програма на БНТ

Асеновград – Небесния Йерусалим” ще е едно от заглавията, което ще видим в националния ефир в навечерието на Рождество Христово. Ще го излъчи БНТ2 сутринта на 24-и декември от 10:15 ч. Филмът е част от най-популярната поредица на Националната телевизия за документално кино – „Световните градове на България”, която е в ефир вече шеста година. Тя е продуцирана от Файв Стар Медиа Груп.

"...Армиите на цар Калоян са разположени из цяла Западна Тракия. Филипополският херцог Рение дьо Три-Сан Леже е принуден да бяга от столицата си. Намира убежище в крепостта Станимака. Там заедно само с 15 рицари, херцогът е обсаден от българите в продължение на 13 месеца..."

Филм за мистика, героизъм и много вяра в Бога. Асеновград - необичайният български град. Кръстоносецът Анри дьо Брабан (Хендрик I Брабант): "Тринадесет месеца под обсада – това беше подвиг, който е съизмерим с обсадата на Акра 15 години по-рано. Разликата е, че там, в Светите земи ние обсаждахме неверници, а тук бяхме притиснати от християни, при това току-що приели властта на папата..."

Режисьор на 40-минутната лента е Степан Поляков, сценарист е Александър Перпелиев, главен оператор е Валентин Атанасов, а композитор - Симеон Германов. Ролята на Призрака на Рицаря изпълнява Симеон Германов. Изпълнителен продуцент - Вивиан Бояджиева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини