Коледа става официален празник в Ирак

Иракският кабинет одобри закон за отбелязване на Коледа, 25 декември, като официален празник в цялата страна „по случай раждането на Исус Христос“, се казва в изявление на иракското правителство, цитирано от CNN.
Кабинетът гласува изменение на Закона за националните празници в страната, че Коледа е празник за всички иракчани, а не само за християнската общност, както беше в продължение на десетилетия.
„Честита Коледа на нашите християнски съграждани, на всички иракчани и на всички, които празнуват по целия свят“, написа иракското правителство в Twitter.
Преди нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. в страната е имало около 1,4 милиона християни. Въпреки това, техният брой е намалял до около 300 000 след като стотици хиляди са избягали от страната след насилието и нападенията от различни въоръжени групировки през годините. Напоследък възходът на ИДИЛ в Ирак принуди много от останалите християни да избягат от страната или да бъдат убити, както документира CNN.
През 2016 г. древният иракски християнски град Бартелла празнува Коледа за първи път от две години, след като е бил освободен от ИДИЛ.

Източник: cnn.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини