Вадят днес тялото на загиналия под връх Ботев Делчо Делчев

Спасители ще извадят днес тялото на загиналия Делчо Делчев, който падна в пропаст под връх Ботев. Трупът ще бъде транспортиран до Калофер. Спасители от града още снощи стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а днес ще поемат към мястото на инцидента. Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон.

"Хижарят ги е предупредил да не тръгват, но не са го послушали. Трябва да има разсъдък и да се слушат опитните планинари. Пътеката е сложна лятото и трудна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе замръзнал на пътя. Неразумно е да се ходи там сега. За минути може да се сменят няколко сезона", обяви пред Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов.

Припомняме, че 54-годишен мъж загина на път за връх Ботев. Починалият Делчо Делчев е от Карлово, опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст.

Инцидентът е станал на 40 минути път от хижа "Рай", на около 2000 метра надморска височина. Загиналият и негов приятел тръгнали по т.нар. Тарзанова пътека за връх Ботев. Когато времето рязко започнало да се влошава, решили да се върнат обратно. Тогава 54-годишният се подхлъзнал и паднал в улей на много опасен терен. Другият мъж, който също имал опит в планината, е в добро състояние и той е успял да стигне до хижата обратно и да съобщи за нещастния случай.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини