САЩ с ново условие пред Турция за кюрдите в Сирия

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън днес е на посещения в Турция. Часове преди това той добави ново условие пред Анкара, свързано с изтеглянето на американските военни части от Сирия и съдбата на кюрдите там, предаде Ройтерс.

Турция не трябва да атакува кюрдите след излизането на САЩ от Сирия, тя трябва да се съгласи да ги пази и защитава, и докато няма споразумение, няма да има и изтегляне, кюрдите са съюзници на Америка, подчерта Болтън.

Болтън е на 4-дневно пътуване до Израел и Турция. В Йерусалим той каза, че в разговорите си с турските власти, включително и с президента Реджеп Ердоган, ще подчертае необходимостта кюрдите да бъдат защитени. Съветникът на Тръмп посочи, че Белият дом не желае Анкара да започне военна операция в Сирия, която не е напълно координирана със САЩ.

„Ние не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно координирани с нас. Те се съгласиха да не застрашават нашите войски, но изискването на президента е сирийските опозиционни сили да не са застрашени“, коментира той.

Мишена на Турция в Сирия са не етническите кюрди, а терористите от Ислямска държава, както и ПКК, Отрядите за народна самоотбрана /YPG/ и Демократичният съюз /PYD/, заяви прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Той нарече „абсурдни“ твърденията за това, че Турция се е прицелила в сирийските кюрди. Калън подчерта, че една от целите на действията на Турция в борбата й с „терористите от ПКК и разклоненията на тази престъпна организация в Сирия представлява отстраняване на натиска и насилието върху етническите кюрди“.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини