Пробиха 1200 м в леда на Антарктика до огромно езеро

    Запечатано под 1219 метра антарктически лед, езерото Мърсър се е образувало преди хиляди години и отдавна е било отделено от останалия свят. Проектът за изследване на това езеро най-накрая е на път да разкрие неговите тайни, след като учените пробиха леда, за да го достигнат.

    След два дни на пробиване със сонда с гореща вода под високо налягане, учените достигнаха водите на езерото, което се оказа с размери „два пъти по-големи от Манхатън“.

    Учените ще спуснат роботизирана сонда в езерото, за да измерят температура и чистота на водата и да проверят за микробен живот.

    „Не знаем какво ще открием“, казва Джон Приску, главен учен от института за достъп до Подледниковите антарктически езера (SALSA). „Ние все още се учим, едва за втори път се изследва езеро под ледниците на Антарктика“.

    Водата е тествана два пъти досега, и двата теста показват, че тя е „толкова чиста, колкото може да бъде само филтрирана вода“, по думите на учения от SALSA Брент Кристнер.

    Подледниковото езеро Мърсър е открито по сателитни данни преди повече от десетилетие. То е едно от около 400-те езера дълбоко под леда в Антарктика.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини