Милиарди изгоряха за циганската интеграция. Преглед на печата

24 часа

3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1

Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк.

"Очакваме ръстът на БВП да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г. Водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул, ускоряване на инвестициите и по-ниски цени на енергийните суровини. Отслабването на негативните ефекти от кризата в Турция също ще помогне за възстановяването на износа през 2019 г. ", се посочва още в доклада. От компанията прогнозират забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране. Според данните се очаква средногодишната инфлация да се повиши от 2,8% през 2018 г. до 2,9% през 2019-а, а през 2020 г. да се понижи до 2,6%.

Труд

Милиарди изгоряха за циганската интеграция

По 1 милиард лева годишно плаща хазната само за "социално включване" на циганите, заяви пред "Труд" депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов. Той бе категоричен, че никой не може да каже колко пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграция на циганите, но със сигурност са десетки милиарди лева. Сметки и статистика по темата няма. През февруари 2017 г. тогавашният служебен министър по еврофондовете Малина Крумова обяви, че държавата ще плати 1 млн. лева за мониторинг на ромската интеграция, който в края на годината ще даде яснота колко средства са похарчени за циганите и какъв е ефектът. Това така и не се случи.

Монитор

Купуваме Ф-16

Министерски съвет предлага на НС да одобри на свой ред доклада, да им възложи да започнат преговори с американците, както и да подготвят договора. Наред с това премиерът Бойко Борисов ще трябва да сформира преговорния екип от 4-ма министри - на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Основна точна от решението е НС да разреши отклонение от проекта.

След като се получи мандат от НС, външно министерство ще трябва да уведоми другите две страни - Италия и Швеция за нашето решение и така на практика разговорите с тях приключват. Ако не се постигнат добри условия в разговорите със САЩ, то казусът отново ще стигне до парламента, който на свой ред трябва да реши дали процедурата да започне отначало или да започнат преговори с другите две държави.

Стандарт

Валери Симеонов поиска нов конкурс за изтребители

Процедурата по избор на бойни самолети за авиацията ни да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс. За това призова бившият вицепремиер и лидер на Националния фронт за спасения на България Валери Симеонов в предаването "Свободна зона" в ефира на телевизия Европа.

Сега

Братя Пакетови остават в ареста заради побоя над командоса

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови днес Районен съд-Пловдив за 17-годишния Борис Насков Пакетов и 21-годишен Асен Насков Пакетов, обвинени за побоя над Валентин Димчев на 6 януари тази година в село Войводиново, община Марица, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Двамата братя са обвинени в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Капитал дейли

Преговаряме за Ф-16

Правителството ще поиска от Народното събрание да одобри започване на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нови изтребители F-16, както и да направи промени във вече гласувания проект за инвестиционен разход. Това обяви пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов след днешното закрито заседание на Министерския съвет, на което бе разгледан и одобрен докладът за придобиване на нов тип боен самолет за Военно-въздушните сили, в който се предлага изборът да е между F-16 и шведските "Грипен".

На брифинга присъстваха още минисъра на икономиката Емил Караниколов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. На заседанието министрите са одобрили доклада на междуведомствената работа група за придобиване на новия боен самолет.

Дума

Шефът на АПИ подаде оставка

Оставка подаде шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Тази сутрин, преди заседанието на Министерски съвет, премиерът го е извикал в кабинета си и е поискал оставката на Глосов. Причината - проблемите с въвеждането на Тол системата и електронните винетки.

Инж. Глосов вече е подал оставката си пред регионалния министър Петя Аврамова.

Гафовете с елекронните винетки взеха първите си "жертви" в АПИ още в събота. Трима души от агенцията бяха уволнени по разпореждане на Борисов. Тогава си тръгнаха директорът на Националното тол управление Антон Антонов, съветникът на регионалния министър Владислав Николов и Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ.

Само преди няколко дни Бойко Борисов обясняваше на хората, че трябва да са спокойни и че проблемите с електронните винетки са нещо нормално. Трябвало да сме търпеливи, щом като "се минава от хартия на електронен носител".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини