Тютюнева кооперация „Асенова крепост" част от "Дим. Истории за тютюна"

    "Дим. Истории за тютюна" е изложба, подготвена специално за откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и посветена на един от ключовите проекти в програмата Тютюневият град/Tobacco City. Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Пловдивските тютюневи складове представляват жив възел от сюжети, които се заплитат и раздалечават. Ако ги проследим, те ще ни разкажат не само за вековната идентичност на града, но и за всички тясно вплетени в нея истории. Тютюнът е необичайна призма, през която жителите и гостите на Пловдив могат да погледнат под нов ъгъл големия разказ за мястото на Югоизточна Европа в света. Тази история е почти недокосната от клишетата, защото тютюнът е част от реалния, а не символен капитал на България, за разлика от розовото масло или присъстващите в герба житни стръкове.

    Асеновград също е представен в експозицията като с това са се заели сайтът Тютюнева кооперация „Асенова крепост и Историческият музей в града.

    Изложбата ще бъде открита в 18:00 ч. днес, 11 януари, в СКЛАД (Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ 16, етажи 2 и 3) и ще остане там до края на месец март.

    Осъществяването й става със сътрудничеството на "Държавен архив - София", "Държавен архив - Пловдив", Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив, Националнален военноисторически музей, Национален исторически музей, Национален литературен музей (Къща-музей "Димитър Димов"), Национален политехнически музей, Национална филмотека, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей - Пловдив, Историческите музеи в Асеновград, Благоевград, Смолян и Хасково, Градска художествена галерия - Пловдив, Софийска градска художествена галерия, уеб платформа "Изгубената България", Архив на БНТ, Гражданска група "Станимашка Фотографчийница" (Тютюнева кооперация „Асенова крепост) и Илюстрация "Бьло море".

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини