Желязков призова протестиращите в Брюксел превозвачи да изчакат

Пакетът „Макрон“ не влиза в пленарна зала

Да изчакаме! Това призова българският транспортен министър Росен Желязков в Брюксел на площада пред Европарламента протестиращите представители на превозвачите от седем страни – България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

В сградата на Европарламента евродепутатите от транспортната комисия отхвърлиха исканията на превозвачите от тези седем държави.

Обяснението на Росен Желязков защо да изчакаме е, че няма решение на координаторите за процедура и какви са следващите стъпки за действия в защита на транспортния бранш в периферните на Европа страни от ЕС.

Транспортният министър Росен Желязков поясни, че самата еврокомисия не знае какво да прави. Той призова: „Стига с подобни категории – „победа-загуба“.

„В ЕП се разглеждат предложенията на ЕК. Две от трите теми по пакета „Мобилност“ са отхвърлени – командироването, прекарването на седмичната почивка в кабината. Ние не искаме да се случват и те не са приети. Няма как нещо, което Транспортна комисия на ЕП не е приела, да докладва на ЕП“, каза Желязков.

По думите му от общия поток предложения по пакета „Мобилност“ е отпаднало предложението за връщане на камиона и за каботажните превози.

Ако в ЕП това предложение бъде прието и на триалозите ЕК няма да го подкрепи, т. е. и връщането на камиона ще отпадне, каза Желязков.

„Искам да кажа, че независимо, че не сме напълнили този площад, гласът ви се чува вътре (в транспортната комисия – б. р. ). Той е представен от Полша“, каза Желязков и изтъкна че евродепутатът Петър Курумбашев от левицата по време на обсъждането бил облякъл жълтата жилетка, по подобие на протестиращите срещу високите цени на горивата във Франция.

„Сит на гладен вяра няма. Това е положението в ЕС“, каза Курумбашев за ситуацията в ЕП.

Той поясни, че другите два доклада не са гласувани. Разбрали сме се, че тези доклади може да се гласуват само в пленарна зала. И испански колеги ни помогнаха в гласуването, поясни Курумбашев.

Пред събралите се представители на фирми от транспортния бранш на България, Румъния, Литва, Унгария и други страни евродепутатът изтъкна, че най-после това, което го пише на трибуната на Народното събрание в София е показано на европейския парламент. Курумбашев визира надписа: „Съединението прави силата“.

„Ние го играхме този мач като домакини, въпреки че бяхме малцинство. С вас докосваме родната земя на България“, каза Курумбашев към българските превозвачи, които се опасяват, че ще загубят сериозен дял от бизнеса си след окончателното решение на европарламента.

След евродепутата от левицата се изказа и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

„Вие сте победителите, вие стояхте до нас, доказахте, че не може да ни запушат устата, че понякога 1 плюс 1 прави 3. Нищо не е ясно по този пакет. Вие сте герои“, изтъкна Новаков, който преди месеци твърдеше, че имаме победа по пакета „Макрон“.

След него думата взе председателят на ПЕС и бивш премиер на България Сергей Станишев. Имаме основание да сме доволни от резултата в гласуването по транспорт, заяви и той.

„Когато един цялостен пакет е отхвърлен в своите 2/3 имаме основания да настояваме за недопускане в пленарна зала на този парламент. Има и уроци, които да извлечем от тази ситуация“, каза Станишев наблягайки на политическия аспект на обсъжданията в транспортната комисия на ЕП.

Според него уроците били, че всеки един проблем, който потенциално възниква за нас, трябва да решаваме комплексно, заедно с другите.

Вторият урок е, когато действаме заедно с нашите приятели от Румъния и другите страни, тогава може да постигаме цели – да работим заедно и системно.  
Третият урок е да се готвим отдалеч за промени, които се случват, обясни Станишев, без да конкретизира какви още промени се готвят за българския бизнес.

Като председател и на европейската левица той се обърна към представителите на превозвачите, че хем ще защитят правата им, хем ще запазят социалния аспект на икономическите искания.

„Вашите права като работници са много важни. Трябва вашите права да бъдат защитени, но няма да приемем и допуснем огромни сектори в нашите икономики да бъдат откъснати от пазара с мотивацията за социални права. Благодарим за вашата подкрепа, тя ни даде мотивация, емоция да убеждаваме други хора“, каза Станишев, като уточни, че две от трите предложения по пакета „Макрон“ не са гласувани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини