Пловдив 2019: Откриването в столицата на културата и какво да очакваме

Официалното и обещано грандиозно встъпване на Пловдив в ролята на Европейска столица на културата предстои тази събота. Градът под тепетата е първият български град, удостоен с тази чест, а подготовката за този момент започна още с обявяването на резултата от кандидатстването.

Не говорим само за идеята и проектирането на огромната сцена с формата на кула, която се издига на централния булевард в града. Именно там утре, 12 януари, Пловдив ще се превърне в център на европейската култура. А ето и малко повече информация за откриващите събития, които ще съпроводят спектакъла в дните 11, 12 и 13 януари.

11 януари

- През целия ден в Градската художествена галерия има детска програма, както и изложба, посветена на Кольо Карамфилов.

- Откриване на изложбата "Песента на дървото" - 17 часа, Регионален етнографски музей. В нея може да разгледаме традиционни и съвременни музикални инструменти от времето на Освобождението. Продължава до края на месеца.

- Откриване на изложбата "Пловдивските художници" в Галерия - Общински съвет . От 17:30 часа в петък до 31 януари ще можем да разгледаме 30 произведения на членове на Съюза на пловдивските художници.

- "От античност към съвремие" изложба на доц. д-р Георги Трифонов в Балабановата къща. Начален час - 17:30. Половин час по-късно отново там започва камерен концерт, озаглавен "Юбилеи"

- В 18 часа е и откриването на изложбата "Дим. Истории за тютюна", която ще ни даде достъп до редица архивни кадри, свързани с историята на града. Имаме възможност да се запознаем с тях до края на март. Регионалният етнографски музей пък ни привлича с изложба на фотографии с градски пейзажи.

- В 19 часа е време за театър. Мястото е Драматичният театър, а постановката - "Евридика в подземния свят"

- Към 20 часа пък е добре да се насочим към Капана, защото тогава се дава начало на музикална програма с редица български изпълнители. От 11 до 22 часа има и кино програма в LUCKY Дом на киното.

12 януари

- Големият ден за Пловдив започва още в 12 на обяд. Тогава можем да избираме между откриването на музикалната програма на Открита сцена "ядрото" в Капана или тази на сцената на пл. "Стефан Стамболов", подготвена от местните читалища.

- В 14 часа на същия площад започва други музикална програма - "РегионалЕ", която ще пресъздаде традиции от Централна Южна България.

- Между 16 и 18 часа Старият град ще оживее с камерен симфоничен концерт "Традиции",  прожекцията на филма "Старият албум" и музикално-лазарен спектакъл "Български мистерии".

- В 16:30 на пл. "Стефан Стамболов" ще се открие изложбата "От Берлинската стена до уличното изкуство", която ще ни изненада и с късометражни филми, дискусии и музика. От 17 часа ще можем да разгледаме произведенията и под звуците на духова музика.

- В 19 часа всички сме на булевард "Цар Борис III Обединител" за тържествения спектакъл под наслов "Ние сме всички цветове". На сцената ще излизат над 1500 участници от България и чужбина, за да вземат участие в едно представление с много танци и музика.

- Между 21 и 21:40 Пеещите фонтани ще са най-притегателната точка в Пловдив заради огнения спектакъл на Жар Театър и Fireter. В 21:30 пък Акага ще излязат на сцената в Капана.

13 януари

- Неделният ден започва с детска програма в Народната библиотека от 11:15 часа, включваща изложба за кирилицата и работилница по калиграфия. В Регионален природонаучен музей пък децата могат да се запознаят с чудесата на нашата планета по интересен и забавен начин.

- От 11 часа в Балабановатa къща започва камерен концерт "Млади инструменталисти", а в Регионален етнографски музей ще учат децата как сами да си измайсторят музикален инструмент.

- В Регионалния исторически музей от 11 до 17 часа ни очаква и "Пътуваща изложба "Еврика!", която включва интерактивни модули, познати ни о софийския детски музей "Музейко".

- В Градска художествена галерия може да разгледаме както изложба посветена на Йордан Радичков, така и експозицията "Мексиканско изкуство".

- Музикалната програма на сцената в Капана започва от 12 часа, а в 19 часа е началото на танго операта "Мария от Буенос Айрес".

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини