26 °C

Платформа на Baidu дава тласък на автономните автомобили

Китайската компания Baidu направи наскоро няколко големи анонса относно Apollo – технологична платформа с отворен код, предназначена за автономни автомобили. Системата вече се използва от партньори на компанията, вкл. в Китай и САЩ.

Първият анонс е свързан с пускането на Apollo Enterprise за превозни средства, които ще влязат в масово производство. От Baidu заявяват, че платформата Apollo вече се използва от над 130 партньора на компанията от цял свят. Сред тях е китайският стартъп за електромобили WM Motors, който планира да започне производство на автономни автомобили от трето ниво* към 2021 г.

Apollo Enterprise ще предлага решения в различни направления, свързани с автономните превозни средства: автономно шофиране по магистрали, автономно паркиране, напълно автономни мини-бусове, интелигентна карта, както и DuerOS (гласов асистент на Baidu) за автомобили.

Освен това Baidu пусна Apollo 3.5 – най-новата версия на платформата. С този ъпдейт тя вече поддържа шофиране в „сложни градски зони и предградия“. Apollo 3.5 се използва от клиенти като Udelv (стартъп в сферата на доставките чрез автономни ванове), който сключи партньорство с Walmart и в момента тества доставки на различни хранителни стоки.

Очакванията са тази година платформата Apollo 3.5 да се използва от над 100 активни, самоуправляващи се превозни средства на територията на САЩ.

Плановете на Baidu за Китай предвиждат пускане на 100 робо-таксита, които ще покриват общо 130 мили пътна мрежа в Чангша (административен център на провинция Хунан). Робо-такситата ще използват друга технология на Baidu – т.нар. V2X (vehicle-to-everything**), която ще им позволява да комуникират с компоненти от пътната инфраструктура, като например светофари и други светлинни сигнализации.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

* Нивата на автономност при шофиране определят степента, до която даден автомобил е автономен. Системата на оценяване е шестстепенна, като първа степен е нулева и при нея отсъства участие на автоматизирани системи при управлението на автомобила, а всички решения и действия се осъществяват изцяло от водача. При най-високата степен на автономност (5-та) всички действия се извършват от системата, като човешкият компонент е напълно отстранен от процеса на управление и вземане на решение.

** V2X “Vehicle-to-everything“ е технология при която системите в превозното средство предават входяща информация, до обект, който може да повлияе на неговото поведение съобразно тази информация: шофьор или друга система. Възможна е и обратната връзка. Тя съчетава няколко други системи като V2I, V2N, V2V, V2P, V2D и V2G


Източник: technews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини