Трима задържани за унищожените дюни на Смокиня

Трима души са арестувани заради унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня". Това заяви пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Двама от задържаните са работници, които управлявали багера и изравнили терена. По думите им те са наети за това срещу сумата от 1 000 лева. След издирване е арестуван и поръчителят на нерегламентираните действия, който е собственик на терен зад заравнените дюни.

И трите ареста са извършени през малките часове на денонощието и лицата ще останат в ареста за срок поне до 24 часа, ако срещу тях не бъде поискана по-тежка мярка за неотклонение.

Между версиите на двамата работници и поръчителя има разминавания, обясни Арнаудова. Обстоятелствата и мотивите за нерегламентираните действия на плажа се установяват. Работниците заявили, че били наети, а мъжът, който посочили за поръчител, пък казал, че е собственик на имота, но не бил наемал хора.

Багерът също е задържан. Машината била скрита в близост до плажа.

"При отиването на място полицаите са установили, че става въпрос за защитени дюни, защитена територия. Това е престъпление от общ характер. Още вчера Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира", обясни Арнаудова и допълни, че още след първите процесуални действия е образувано наказателно производство.

Арнаудова не потвърди слуховете дали дюната е премахната, така че да се открие гледка от въпросния имот към морето.
"Със сигурност е собственик на имота, но твърди, че не е знаел, че някой е извършвал действия", обясни тя.

Багеристите също така казали пред полицаите, че мястото, което трябвало да изравнят, било очертано с колчета.

Стана ясно още, че двамата работници са от село Варадиново, а поръчителят - от Бургас.

Няма данни за извозване на пясък, а само за заравняване.
Дюната е унищожена.

Служител от Министерството на туризма заяви, че днес отново ще се правят измервания на плажа, които да покажат дали тази част от дюните попада в концесионните територии.

Концесионерът на плажа пък заяви, че заравняването е станало през изминалата седмица. Последните проверки на плажа били по празниците и около Богоявление, 6 януари. Тогава нямало проблеми.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    baxmamamu
    5 0
    10:11, 14 яну 2019
    Работата свършена от наш човек сега се чудим как да го прикрием. На края ще излезе че багеристите са се напили и сами са подкарали багерчето да си поиграят . Аман от корупция
Последни новини