Държавата стабилизира енергийната борса с допълнителни количества

Пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на Югоизточна Европа ще доведе до стабилизиране на цените на Българската независима енерийна борса. Това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов след среща с трите електроразпределителни дружества и дружествата на БЕХ за представяне на мерки за стабилизиране на пазара "ден напред".

Иванов припомни, че на срещата са се отзовали всички дружества и са отправили не само високо професионални изисквания, но и са направили предложения, които тепърва ще се обсъдят. 

Той не изброи всичките предложения, но обясни, че почти всички участници са се обединили около няколко идеи, с които да се стабилизира пазара "ден напред" на българската независима енерийна борса.

По думите на председателя на КЕВР това ще даде предсказуемост на нивата на електроенергия и ще успокои и българското общество за променящите се цени на електрическата енергия.

Иванов обясни, че се касае за две мерки, които трябва да бъдат реализирани в кратък срок - в рамките на една седмица.

В рамките на една седмица електоразпредителните дружества и дружествата на държавната енергетика трябва подробно да представят предложенията, които са дали в рамките на проведената дискусия. След това ще се проведе втора среща за реализация на мерките. Първите две мерки са от изключително важно значение за стабилизиране на ситуацията на борсата в сегмента "ден напред", подчерта Иванов.

Последната мярка предвижда в рамките на 2019 г. да бъдат ускорени действията на Електроенегийния системен оператор, Българската независима енергийна борса и БЕХ за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на Югоизточна Европа.

"Пазарното обединение ще позволи допълнително стабизиразиране на цените на Българската независима енергийна боса. За осъществяване на обединението трябва да бъдат извършени промени в Закона за енергетиката, което ще бъде задача на Народното събрание", уточни Иванов.

Енергийният министър Теменужка Петкова подкрепи казаното от шефа на КЕВР и допълни, че по време на срещата на разпределителните дружества, всички са успели да се обединят около три мерки.

Държавната енергетика поема ангажимент да се осигурят допълнително количество електрическа енергия за платформа "ден напред", което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира, обясни Петкова.

Енергийният министър се надява, че това ще доведе до спокойствие на пазара.

Другият въпрос, по който се е постигнал съгласие, е около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили. Те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Третата мярка, както вече стана ясно, е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

Петкова обеща, че ще бъде направен анализ, за да се провери кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента "ден напред".

На въпрос какви ще бъдат допълнителните количества електроенергия за сегмента "ден напред" и кой ще ги осигури, енергийният министър отбеляза, че най-важната функция на дружествата от групата на БЕХ е да бъде осигурена електроенергията за битовите потребители.

Всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. До дни ще направим баланс на енергията и ще стане ясно кои дружествата могат да предоставят такава, поясни Петкова.

Тя посочи, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност.

Припомняме, от Министерството на енергетиката и КЕВР започват съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества.

Проверките започват от 15 януари и ще се проведат в рамките на 10 дни. Екипите на двете служби ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Проверките ще стартират с "Електроразпределение Север" ЕАД, след това ще бъде проверено "Електроразпределение Юг" ЕАД и накрая - "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини