Китай потвърди раждането на генно модифицираните бебета

Следователите са успели да потвърдят раждането на Лулу и Нана, първите генетично модифицирани деца в историята на човечеството, както и факта, че втората двойка, която също е участвала в експеримента на Цянкуй Хе, очаква раждането на друго дете.

Днес разследващите дейността на китайския учен генетик представиха предварителните резултати от работата си пред китайската информационна агенция Синхуа. За него съобщава и Associated Press. Те основно потвърждават вече известните факти, но също - и най-важното - оценяват законността на действията на Хе.

Според следователите, проектът на Хе започнал през юни 2016 г., когато ученият сформира екип, който включва няколко западни учени. Той изфабрикувал заключението на комисията по етика, привлекъл 8 двойки за участие (ХИВ-позитивен мъж + ХИВ-негативна жена) и работил с тях от март 2017 г. до ноември 2018 г. Една от двойките напуснала експеримента, пет не успели да забременеят, а при две учените успели да инициират бременността, след като направили промени в генома на ембриона, използвайки системата CRISPR/Cas.

Също така, както е посочено в съобщението на Синхуа (но не споменато в съобщението на Associated Press), тъй като ин витро оплождането е забранено за хора с ХИВ в Китай, Хе помолил други хора да дадатт кръв за медицинските тестове, които предшестват тази процедура.

Той, както и другите участници в неговите експерименти, резюмират властите, ще бъдат наказани. Заподозрените ще бъдат арестувани, а родените деца, както и втората бременна жена, ще бъдат наблюдавани от китайски лекари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини