Жирардели бил съветник на Ангелакова, но няма конфликт на интереси

Няма конфликт на интереси, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е съветвал министъра на туризма, а и самата тя не знае кога той е станал 100% собственик на "Юлен", коментира Ангелкова пред bTV.

"Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това", добави Ангелкова.

Тя обясни, че той никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация и отрича Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

"Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство", коментира министърът на туризма.

България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм. 5% е ръстът на зимния туристически сезон. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.

Министър Ангелкова прогнозира около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата. "Пловдив ще бъде центърът на културните събития през тази година и ще може да покаже многообразието на нашата страна целогодишно", коментира Ангелкова.

Припомняме, на 16 януари стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление. Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа "Фейсбук" с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че "нещо не е наред". Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства проверката на прокуратурата.

Припомняме, на 17 декември в публичното пространство бе обявено, че скилегендата Марк Жирардели е придобил "Юлен" през 2016 година. Доскоро се смяташе, че мажоритарният дял акции се държи от собственика на кипърската "Дюк Номинийз Лимитид" - Георгиус Георгиу.

По-късно екологът Тома Белев обяви че все още не се знае кой е реалният собственик на концесията "Юлен".

Информацията дойде в прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след среща на Жирардели с трима министри във връзка с концесията на ски зона Банско.

Правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България, представени с писмо до министър-председателя. Проверката си прокуратурата направи по сигнал на Зелените.

Препоръката на главния прокурор бе изпратено към МС преди месеци, но освен заявките на бившия вицепремиер Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, че втори лифт в Банско ще има, други действия от изпълнителната власт не бяха предприети.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

В началото на декември месец също така излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин".

Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    3 0
    15:15, 22 яну 2019
    Абе недейте публикува снимки на тая жена бе някой ще получи страхова невроза бе
Последни новини