Лаура Кьовеши сред кандидатите за главен прокурор на Европа

Лаура Кьовеши е в краткия списък с кандидати за главен прокурор на Европа, съобщи „Свободна Европа“.

Срокът за подаване на кандидатури изтече на 14 декември миналата година. Според източник на „Свободна Европа“ от Брюксел от първоначалните 30 кандидати са останали само петима, сред които е и Кьовеши.

Освен нея е имало и още две кандидатури от Румъния, които обаче са били отхвърлени.

Кьовеши беше главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния от 2013 до 2018 г., когато бе отстранена по искане на управляващите.

Селекцията на европейския главен прокурор се извършва от комитет от 12 членове - бивши представители на различни европейски институции, назначен през септември миналата година. 

Списъкът с кандидати ще бъде разгледан от Съвета по правосъдие и вътрешни работи и, вероятно, от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а финалното решение ще се вземе от комитета и от Европейския парламент. 

В рамките на 7-годишния си мандат европейският главен прокурор може да започва разследвания, свързани с всички държави членки, както и в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица. Европейската прокуратура ще разследва престъпления, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини