8 храни, които да не ядете след изтичане на срока им

Срокът на годност на храните има за цел да ориентира потребителите до какъв момент е безопасно да консумират определени продукти, въпреки че някои храни могат преспокойно да се ядат и след изтичането на препоръчителния срок.

Но има и продукти, които в никакъв случай не трябва да слагате в устата си, ако срокът им е изтекъл. Опасно е за здравето и може да предизвика сериозни проблеми.

Яйца
Яйцата са храна, която може да издържи 2-3 седмици в сурово състояние, но при условие, че се съхранява правилно и черупката не е нарушена. В противен случай дори преди изтичане на срока на годност те могат да се окажат заплаха за здравето, тъй като крият риск от зараза с различни бактерии.

Меки сирена
Твърдите сирена са зрели повече време и се считат за по-траен хранителен продукт, докато меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не ги консумирайте след неговото изтичане или ако усетите нетипична миризма, защото те са хранителна среда за размножаване на бактерии.

Сосове в буркан
Ако обичате да си похапвате горчица, майонеза, кетчуп или подобни на тях подправки и сосове в буркан, имайте предвид, че трябва много да внимавате със срока им на годност. На бурканите обикновено са описани сроковете преди и след отварянето на продукта. Ако сте го отворили срокът значително се скъсява и може да се окаже, че ядете сос с изтекъл срок, който да ви причини проблеми.

Картофена салата
Подобно на сосовете в буркан, картофените и яйчени салати са с кратък срок на годност, тъй като създават условия за развитие на микроорганизми, опасни за здравето.

Студено пресовани сокове
Плодовите и зеленчукови прясно изцедени сокове са пълни с витамини и минерали, но те трябва да се консумират скоро след изстискването им. В противен случай могат да причинят стомашно-чревни проблеми или бактериални инфекции, най-вече ако са купени от магазин за пресни сокове и са опаковани твърде отдавна.

Прясно месо
Охладеното месо трябва да се консумира задължително преди срока на годност. Дори препичането му не е достатъчно, за да ви предпази от потенциални зарази с размножилите се в него бактерии.

Кайма
По същия начин каймата като пресен месен продукт трябва непременно да се консумира в срок.

Деликатеси
Колбасите, особено пресните, също спадат в тази графа, тъй като са среда за развитие на микроорганизми. Бъдете особено внимателни с колбасите на щанда с нарязани деликатеси, тъй като там е много вероятно продуктите да са престояли прекалено дълго извън опаковката си при недобри условия.
 

Източник: az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини