Меркел получи наградата "Фулбрайт"

Меркел получи наградата на работещата във Вашингтон асоциация "Фулбрайт" на церемония в Берлин. Това е първият случай, когато церемонията по връчването на наградата се организира извън САЩ, отбелязва АП.

Меркел е удостоена с престижното отличие за "нейното забележително, състрадателно лидерство и за силния й ангажимент за взаимно разбирателство, международно сътрудничество и мир", посочват от "Фулбрайт" .

В речта си при получаването на наградата германският канцлер подчерта необходимостта от борба срещу възхода на национализма и популизма и напомни ролята на САЩ след Втората световна война за създаването на свободна и демократична Германия и Западна Европа. Тя предупреди, че броят на свидетелите на Втората световна война намалява, а светът става свидетел на засилване на популизма и национализма. "Трябва да се противопоставим решително на подобен вид мислене", подчерта канцлерката. Тя призова "да си припомним защо изобщо беше основана Организацията на обединените нации, Световната търговска организация и други международни институции". Причината бяха изводите, до които стигнахме след ужасите на Втората световна война и прекомерния национализъм, подчерта тя.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини