Замърсяването на въздуха причинява рак

Димът от горските пожари и изгорелите газове от дизеловите превозни средства са замърсяване на въздуха, което можете да видите и да помиришете. Но дори и да не виждате дим, въздухът - особено в градските райони, може да бъде пълнен с вещества, причиняващи рак. Химичните емисии от заводите, отработените газове от превозните средства и самолети и широкото използване на пестициди допринасят за лошо качество на въздуха, което влияе на вашето здраве.

„По-голямата част от хората все още са изложени на нездравословни замърсители на въздуха“, казва Джеймс Лейси младши, доктор по медицина, директор на отдел „Анализ на здравето“ в Катедрата по изчислителна и количествена медицина в Научно-изследователския институт Бекман в City of Hope.

Замърсяването на въздуха причинява рак

Заради начина, по който влияе на здравето, замърсяването на външния въздух се счита за канцероген (вещество, което причинява рак) от Световната здравна организация. Въпреки че не допринася за риска от рак, както другите фактори като пушенето или затлъстяването, вдишването на мръсен въздух е толкова обичайно и широко разпространено, че е водещата екологична причина за смъртните случаи от рак.

Как влияе лошото качество на въздуха върху здравето

Когато вдишвате замърсители, те увреждат тъканите ви и засягат горната ви дихателна система, казва Лейси. "Те могат също да увредят генетичния материал, което да стартира раково заболяване."

Обикновено нашите гени имат способността да се възстановяват, но замърсителите могат да променят способността на гените да се самокоригират. Тялото също работи, за да се освободи от токсините и да намали вредните им ефекти. При този процес много органи могат да бъдат засегнати и увредени.

Ефектът от пожарите върху качеството на въздуха

Когато бушуват горски пожари, те насищат въздуха с още повече замърсители. Пожарите в градските райони са особено токсични, защото изгарят сгради, пластмаси и други компоненти, създадени от хората, които съдържат химически съединения, опасни за здравето.

Излагането на дим от горски пожари обикновено е краткотрайно, казва Лейси, за разлика от живеещите в гъсто населени градове, където вдишвате замърсен въздух всеки ден може би десетилетия.

Начини да избегнете замърсяването:
- Проверявайте индекса на качеството на въздуха в района, за да научите дали има замърсяване.
- Ограничeте дейностите на открито в дните с лошо качеството на въздуха.
- Дръжте прозорците и вратите затворени, когато качеството на въздуха е лошо.
- Говорете с Вашия лекар за скрининг на белите дробове, ако имате повишен риск от рак на белия дроб.

„Колкото повече намалите излагането си на замърсяване на въздуха, толкова по-добре ще бъде вашата горна дихателна система, белите дробове и цялостното здраве“, казва Лейси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини